Ιστορία

Ιστορικά Στοιχεία

Όπως προκύπτει από τα αρχεία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, “το εν λόγω σχολείο λειτούργησε κατά σχολικά έτη 1926-27, 1927-28 και 1928-29 (11098/14-3-1925 EK 48)  με την επωνυμία  “Γ΄ Δημοτικόν Σχολείον Αρρένων Βεροίας” και από τις 15 Σεπτεμβρίου 1929 μέχρι και τις 20 Ιουνίου 1940 ως Ε΄ Μικτόν Δημοτικόν Σχολείον Βεροίας”. Στις 23 Οκτωβρίου 1937 με δημοσίευση στις 1-11-1937 με το υπ΄αριθμ. ΦΕΚ 440 συνενώθηκε με το “μονοτάξιο Προμηθέως σε Ε΄ εξατάξιον Βέροιας” με το Υπ. Αρ. 97118/18-11-1937 έγγραφο του υπουργείου παιδείας)”.

Το κτίριο στο οποίschoolο στεγάζεται το 5ο  Δημοτικό  Σχολείο Βέροιας χτίστηκε το 1932, πάνω σε ένα χωματολοφίσκο, όπου παλαιότερα υπήρχε τουρκικό νεκροταφείο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια των εργασιών ανέγερσης του διδακτηρίου, βρέθηκαν  λακκοειδείς τάφοι (απλά σκάμματα στο χώμα), που λέγεται ότι ανήκαν σε στρατιώτες. Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι στους τάφους βρέθηκαν είδη στρατιωτικής εξάρτησης (περόνες, πόρπες, ξίφη κ.ά.).
Από τις δυτικές καταπτώσεις του αύλειου χώρου του σχολείου, απ’  όπου σήμερα διέρχεται η οδός Ακροπόλεως, ξεκινούσε  ένα λαγούμι που οδηγούσε κοντά στη γέφυρα Καραχμέτ. Με τις διάφορες χωματουργικές εργασίες (αποχωματώσεις, επιχωματώσεις) που έγιναν στο λοφίσκο το παραπάνω λαγούμι χάθηκε. Στη δυτική αυτή πλευρά του βρέθηκαν διάφορα όπλα της εποχής του 1821 ή του Μακεδονικού αγώνα.
Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής το σχολείο καταλήφθηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε για το στρατωνισμό της στρατιωτικής τους μονάδας. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλιστα, έπαψε να λειτουργεί ως σχολείο και οι μαθητές αναγκάστηκαν να φοιτήσουν στο 3ο – 4ο  Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του, χρησιμοποιήθηκε και για τη στέγαση της στρατιωτικής διοίκησης. Στην αυλή του σχολείου είχαν  ανοιχτεί ορύγματα και ο πύργος του σχολείου λειτουργούσε σαν παρατηρητήριο, όπου και τοποθετήθηκε  σειρήνα.
Μετά τη λήξη του Εμφυλίου το σχολείο επιτελεί απερίσπαστα το εκπαιδευτικό του έργο.
Το κτίριο που αρχικά στεγάστηκε ολοκληρώθηκε το 1932 με 6 αίθουσες, αλλά στην πορεία του χρόνου, λόγω και της αύξησης του μαθητικού δυναμικού χρειάστηκε να γίνουν αρκετές κτιριακές διαμορφώσεις με προσθήκη το 1985 άλλων 6 αιθουσών αλλά και διαμόρφωση των χώρων του ημιυπόγειου με γυψοσανίδες (4 αίθουσες και χώρο εστίασης του ολοήμερου τμήματος) ώστε να πάρει τη σημερινή του μορφή και να λειτουργεί πλέον οργανικά ως 12/θέσιο, αλλά λειτουργικά από 16/θέσιο εως 18/θέσιο Δημοτικό Σχολείο. Το κτήριο εκτείνεται σε τρεις (3) ορόφους (ημιυπόγειο, 1ο και 2ο όροφο) και καλύπτει συνολικά 1800 τ.μ., αρκετές αίθουσες διδασκαλίας είναι αρκετά μικρές και μη λειτουργικές. Χρησιμοποιούνται 16 αίθουσες διδασκαλίας για τα τμήματα των τάξεων, αίθουσες για τα τμήματα: Ένταξης, Τσιγγανοπαίδων (Ρομά), Αλλοδαπών και Ενισχυτικής Διδασκαλίας.
Λόγω της κτιριακής διαμόρφωσης και της αδυναμίας μετακίνησης του φορητού εργαστηρίου Η/Υ τροποποιήθηκε διάδρομος σε αίθουσα πληροφορικής. Διαθέτει αμφιθέατρο 50 Θέσεων πλήρως εξοπλισμένο, που χρησιμοποιείται και ως αίθουσα πειραμάτων φυσικής. Υπάρχουν επίσης απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι, το γραφείο διδασκόντων και γραφείο Διευθυντή, αποθήκη, λεβητοστάσιο, τουαλέτες και κυλικείο.
Ο αύλειος χώρος αναπτύσσεται περιμετρικά του κτιρίου και διαθέτει γήπεδο μπάσκετ, στο πίσω μέρος βρίσκονται εξωτερικές τουαλέτες και το κυλικείο.
Στο χώρο του φιλοξενεί το 5ο 3/θ Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βέροιας, το οποίο καταλαμβάνει τρεις (3) αίθουσες διδασκαλίας στον αύλειο χώρο.

Αφήστε μια απάντηση