Ένα γεράκι στην αυλή του σχολείου μας

Ένα  βραχοκιρκίνεζο ( γεράκι)  που υιοθέτησαν οι μαθητές της Ε τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροια,  απελευθέρωσαν παρουσία όλων των μαθητών του σχολείου  την Παρασκευή 9-12-16 στην αυλή του σχολείου . Το γεράκι αυτό το είδανε οι μαθητές της Ε τάξης  κατά την επίσκεψη τους στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων ” ΔΡΑΣΗ για την άγρια ζωή” στο Καλοχώρι. στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική με θέμα “Απειλούμενα είδη άγριων ζώων της περιοχής μας” . Εκεί κατά την ενημέρωση , έμαθαν ότι μπορούσαν να υιοθετήσουν και κάποιο από τα τραυματισμένα ζώα του Κέντρου. Κι έτσι έπραξαν. Αυτό σημαίνει ότι έδωσαν  ένα χρηματικό ποσό για να καλυφθεί μέρος των εξόδων περίθαλψης ( φάρμακα, τροφή, ακτινογραφίες κ.α. ) και επανένταξης του θεραπευμένου ζώου.

Λίγα λόγια για το Βραχοκιρκίνεζο

Το Βραχοκιρκίνεζο ή Falco tinnunculus όπως είναι το επιστημονικό του όνομα, είναι ένα από τα πλέον κοινά γεράκια που μπορεί κανείς να συναντήσει σε κάθε σχεδόν γωνιά της χώρας μας. Συνήθως το συναντάμε να φωλιάζει στην ύπαιθρο, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, αλλά ακόμα και μέσα στις πόλεις και τα χωριά. Τρέφεται στα χωράφια συνήθως με μεγάλα έντομα και ποντίκια, αλλά στο διαιτολόγιό του θα βρει κανείς και άλλα μικρούς ζωικούς οργανισμούς όπως διάφορα μικρόπουλα. Συχνά παθαίνουν κάποιο ατύχημα, ακόμα και ηλεκτροπληξία, ενώ δυστυχώς κάποια τραυματίζονται από λαθροθήρες. Στη Δράση για την άγρια ζωή κάθε καλοκαίρι παραλαμβάνουμε πολλούς νεοσσούς έπειτα από πτώση από τη φωλιά τους.

Το Βραχοκιρκίνεζο που υιοθετήσαμε έφτασε στη ΔΡΑΣΗ για την άγρια ζωή στις 22/10/2016. Το πουλί έφερε κλειστό κάταγμα αριστερής ωμοπλάτης έπειτα από πρόσκρουση, πιθανόν με κάποιο όχημα ή πάνω σε τζαμαρία. Βρέθηκε δυο ημέρες πριν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στάλθηκε στη ΔΡΑΣΗ προκειμένου να νοσηλευτεί και όταν γίνει καλά να μπορέσει να επιστρέψει στη φύση. Πριν από λίγες ημέρες και αφού διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν καλή δακτυλιώθηκε με μεταλλικό δαχτυλίδι που φέρει μοναδικό παγκόσμιο αριθμό και μπήκε σε ειδικό κλωβό όπου παρέμεινε προκειμένου να βελτιώσει ξανά την πτήση του και να ετοιμαστεί για την επιστροφή πάλι στη φύση, όπως κι έγινε .

pistopoiitiko-yiothesias_F.tinnunculus-1510_2016