Αρχείο κατηγορίας Διδακτικές επισκέψεις

Επίσκεψη της συγγραφέως παιδικών βιβλίων κ. Παπαϊωάννου Αθηνάς στο σχολείο μας

Την Πέμπτη 7 Απριλίου και την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού, που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, επισκέφθηκε το σχολείο μας η κ. Παπαϊωάννου Αθηνά ( Νανά) είναι συνταξιούχος φιλόλογος, συγγραφέας και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων και ένα παιδικό παραμύθι.

Η κ. Παπαϊωάννου, απλή και προσιτή ξεκίνησε να μιλά στους μαθητές θέλοντας να τους αποδείξει πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της γλώσσας και του βιβλίου. Έγινε συζήτηση για τα οφέλη που αποκομίζουν οι άνθρωποι από την ανάγνωση των βιβλίων. Ακόμα διάβασε και συζήτησε με τους μαθητές  φράσεις που έχουν πει διάφοροι σπουδαίοι άνθρωποι σε σχέση με την αξία των βιβλίων.

Στη συνέχεια η κ Παπαϊωάννου διάβασε το βιβλίο της, το «Άτακτο Χελιδονάκι» στις μικρές τάξεις και άλλα διηγήματα στις μεγάλες τάξεις. Ακολούθησε συζήτηση σε σχέση με τα διηγήματα. Οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήσεις, συμμετείχαν σε δράσεις και έκαναν τις δικές τους ερωτήσεις στη συγγραφέα.

     Η κ. Παπαϊωάννου μιλώντας από καρδιάς κατάφερε να διδάξει τους μαθητές, με τον πλέον βιωματικό τρόπο, ότι η λογοτεχνία δεν είναι μόνο η τέχνη του λόγου αλλά και της ζωής, καθώς τα βιβλία της δεν απηχούν μόνο σύγχρονες καταστάσεις, αλλά προετοιμάζουν και για τις επερχόμενες…

Επίσκεψη του Διατροφολόγου-Διατολόγου κ. Αθανάσιου Τόπη, στο σχολείο μας.

Στα  πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και κατόπιν πρόσκλησης του Διευθυντή κ. Ελευθέριου Χαιριστανίδη, την Τρίτη 5 Απριλίου 2022, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Διατροφολόγος-Διατολόγος κ. Αθανάσιος Τόπης. Ο κ. Τόπης μέσα από την εξαιρετική παρουσίασή του παρουσίασε  στους μαθητές/τριες μας με γλαφυρό τρόπο την αξία της Μεσογειακής διατροφής. Επίσης με βιωματικό τρόπο, μέσα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που διεξήχθησαν στην αυλή του σχολείου υπό την καθοδήγησή του, τα παιδιά διδάχθηκαν την αξία των υγιεινών τροφών στη ζωή τους.

Συνέχεια ανάγνωσης Επίσκεψη του Διατροφολόγου-Διατολόγου κ. Αθανάσιου Τόπη, στο σχολείο μας.

Επίσκεψη της τροχαίας Βέροιας, για ενημέρωση

Στο πλαίσιο του προγράμματος Κυκλοφοριακή Αγωγή και Εκπαίδευση, για τους μαθητές των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας, με θέμα την οδηγική συμπεριφορά και ασφάλεια, έγινε επίσκεψη των Υπαστυνόμων Καϊλόγλου Χαράλαμπο και Αντωνίου Γεώργιο και του Ανθυπαστυνόμου Χονδραντώνη Γεώργιο, στον αύλειο χώρο του σχολείου μας.

Οι μαθητές και οι  Εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για θέματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς, όπως είναι η αναγκαιότητα χρήσης ζώνης και κράνους και η επικινδυνότητα της οδήγησης μετά από κατανάλωση αλκοόλ ή χρήσης κινητού τηλεφώνου από τους οδηγούς. Επίσης τονίστηκε ο επιβοηθητικός ρόλος του αστυνομικού, απέναντι στην κοινωνία και ιδιαιτέρως στα παιδιά.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας, ευχαριστεί θερμά τα Διεύθυνση Τροχαίας Βέροιας και ιδιαιτέρως τους Υπαστυνόμους Καϊλόγου Χαράλαμπο και Αντωνίου Γεώργιο και του Ανθυπαστυνόμου Χονδραντώνη Γεώργιο, για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης Επίσκεψη της τροχαίας Βέροιας, για ενημέρωση

Επίσκεψη μελισσοκόμου στο σχολείο μας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας (20 Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο, με απόφαση του ΟΗΕ), έγινε επίσκεψη, στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, της μελισσοκόμου Νικολοπούλου Στυλιανής.

Οι μαθητές είδαν το βασικό εξοπλισμό ενός μελισσοκόμου, τη στολή του, που τον προφυλάσσει από τα τσιμπήματα των μελισσών, τις κηρήθρες όπου οι μέλισσες φτιάχνουν το μέλι, άκουσαν για την κοινωνία των μελισσών, τη βασίλισσα, την εργάτρια και τον κηφήνα, καθώς και το ρόλο τους στην κυψέλη και τελικώς κατανόησαν τη συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της. Ευχαριστούμε θερμά τη μελισσοκόμο Νικολοπούλου Στυλιανή, που προσέφερε με τις γνώσεις και τον χρόνο της σε μία ουσιαστική επιμορφωτική δράση, που αφορούσε όλες τις τάξεις του σχολείου μας

Επίσκεψη της Β΄ τάξης στην έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου

Την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου  η Β  τάξη του σχολείου  μας επισκέφθηκε την 1η Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Παιδικού Βιβλίου , που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο(πρώην τζαμί). Μας υποδέχθηκε ο π. Νεκτάριος Σαββίδης ο οποίος μίλησε στα παιδιά για την αξία των χριστιανικών βιβλίων και για την γιορτή των Χριστουγέννων . Η δασκάλα κ. Ευθυμία Χατζηκυριακίδου τραγούδησε με τα παιδιά όμορφα χριστουγεννιάτικα τραγούδια . Τα παιδιά έπαιξαν επίσης μαζί της διαδραστικά παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας. Παρακολούθησαν ταινία με την ιστορία “Τα Χριστούγεννα του μπαρμπα -Πανώφ.” Είδαν τα βιβλία της έκθεσης, τα ξεφύλλισαν και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις!!! Στο τέλος πήραν …. και το γλυκάκι τους…. και μια ωραία εικόνα της Γέννησης του Χριστού!!! Ευχαριστούμε πολύ τους πατέρες και την εκπαιδευτικό για την όλο αγάπη φιλοξενία τους!!!

Συνέχεια ανάγνωσης Επίσκεψη της Β΄ τάξης στην έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου

Επίσκεψη Αρχιμαγείρων στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας του αρχιμαγείρους κ. Μαρίνο Χονδρολίδη  και κ. Αντώνη Μουστάκα . Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν την Β τάξη. Στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης μίλησαν στα παιδιά για την αξία της υγιεινής διατροφής.  Στο τέλος παρασκευάστηκαν από τα παιδιά με τη βοήθεια των αρχιμαγείρων, μπάρες δημητριακών, οι οποίες καταναλώθηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση από τα παιδιά. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Χονδρολίδη και τον κ. Μουστάκα για την βοήθειά τους σ αυτή την βιωματική δράση μας!!

Συνέχεια ανάγνωσης Επίσκεψη Αρχιμαγείρων στο σχολείο μας

Επίσκεψη συγγραφέα στο σχολείο μας

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 ,είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την συγγραφέα Σοφιάννα  Παϊδούση.

Η κ. Παϊδούση παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας το βιβλίο της «Ο Παρφές». Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αγγίζει ένα μείζον πρόβλημα της σύγχρονης εποχής μας και βασανίζει πολλούς γονείς, εκπαιδευτικούς και κυρίως μαθητές στη μικρή κοινωνία του σχολείου : τον σχολικό εκφοβισμό(bullyihg). Η ουσιαστική επικοινωνία και επαφή που δημιούργησε η συγγραφέας με τα παιδιά , καθώς και η αναπαράσταση σκηνών του βιβλίου από τα παιδιά,  με την καθοδήγηση της συγγραφέα , είχαν σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να «μπουν» στην ιστορία του βιβλίου. Να πάρουν μηνύματα , να κατανοήσουν τι σημαίνει ενοχλώ και εκφοβίζω τον συμμαθητή μου, τι σημαίνει αποδέχομαι τον συμμαθητή μου με την ιδιαιτερότητά του.

Συνέχεια ανάγνωσης Επίσκεψη συγγραφέα στο σχολείο μας

Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο

Μάρτης , ο πρώτος μήνας της άνοιξης…. μήνας κατεξοχήν της Παναγίας .. . αφιερωμένος στην μεγάλη θεομητορική γιορτή του Ευαγγελισμού της … έτσι λοιπόν το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας υποδέχτηκε την άνοιξη με ένα εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο σ αυτή τη μεγάλη γιορτή… υποδέχτηκε κι εμάς ..μιλήσαμε για το νόημα της εορτής του Ευαγγελισμού…ανακαλύψαμε την αναπαράστασή του στα εκθέματα του Μουσείου..παρατηρήσαμε και συγκρίναμε χρώματα, στάσεις και
εκφράσεις στις μορφές της Παρθένου Μαρίας και του αρχαγγέλου
Γαβριήλ και ??ζωντανέψαμε ?? τα βημόθυρα της έκθεσης.
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Μαρία Πολατίδου , υπεύθυνη του προγράμματος, για τον τόσο όμορφο και κατατοπιστικό λόγο και τρόπο ερμηνείας της εικόνας του Ευαγγελισμού στα τρία βημόθυρα που είδαμε στο Μουσείο!!

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας αυτισμού, στις 2 Απριλίου 2019, τα τμήματα ΣΤ1 και Ε2 του 5ου Δημοτικού σχολείου Βέροιας παρευρέθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους και τον γυμναστή τους κ Στεφανάκη Γιώργο.

Εκεί Τα Παιδιά της Άνοιξης, παρουσία του Δημάρχου κ. Βοργιαζίδη , σε συνεργασία με το ΑΠΘ και  συγκεκριμένα με το εργαστήριο ιατρικής έπαιξαν μαζί με τους δικούς μας μαθητές παιχνίδια, κερδίζοντας πόντους με σκοπό την απόκτηση ενός Η/Υ, ο οποίος θα δοθεί στα Παιδιά της Άνοιξης.

Τα παιχνίδια με την ονομασία «Παίζοντας με τον Αυτισμό» ή « Γνωρίζοντας τον Αυτισμό» ήταν δράσεις και παιχνίδια αφής στον υπολογιστή.

Τελειώνοντας οι μαθητές βγήκαν φωτογραφίες αναμνηστικές και η επίσκεψη πήρε τέλος εκφράζοντας σκέψεις και συναισθήματα των παιδιών.


Επίσκεψη στο 3ο ΤΕΑΣ Αλεξάνδρειας

Την Τετάρτη  5 ?4 ? 2017 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  της Τετάρτης τάξης  επισκέφτηκαν το 3ο  ΤΕΑΣ Αλεξάνδρειας.  Οι υπεύθυνοι μας υποδέχτηκαν με χαρά και μας ξενάγησαν στους χώρους του στρατοπέδου. Συνέχεια ανάγνωσης Επίσκεψη στο 3ο ΤΕΑΣ Αλεξάνδρειας

Επίσκεψη της Δ΄ τάξης στη Βεργίνα

Tην Τετάρτη, 8 ? 3 ? 2017 ,οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων  επισκέφτηκαν τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας  στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Βασιλικοί Παίδες» που διοργανώνει το Μουσείο της Βεργίνας. Συνέχεια ανάγνωσης Επίσκεψη της Δ΄ τάξης στη Βεργίνα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Τετάρτης τάξης επισκεφτήκαμε το Μουσείου Ύδρευσης Θεσσαλονίκης -ΕΥΑΘ. Στο Μουσείο οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης και για τη χρήση του νερού στην καθημερινή ζωή. Ακόμα τους εξήγησαν για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Συνέχεια ανάγνωσης ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Νάουσας – Στα μονοπάτια του Βερμίου

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016, η Ε? τάξη του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος  περιβαλλοντικής εκπαίδευσης « Τα απειλούμενα είδη της περιοχής μας»   επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Νάουσας  και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα « Στα μονοπάτια του Βερμίου» .

Εκεί  τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κέντρου μας υποδέχτηκαν και μας ενημέρωσαν σχετικά με την άγρια ζωή στα δάση, τους Εθνικούς δρυμούς  και παίξαμε το παιχνίδι αναγνώρισης ήχων.

Στη συνέχεια πήγαμε στο δασικό μονοπάτι , χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και ακολουθήσαμε το πρόγραμμα . Αναγνωρίσαμε και καταγράψαμε είδη χλωρίδας και πανίδας , επισκεφτήκαμε το καταφύγιο άγριων ζώων , όπου είδαμε πολλά είδη ενδημικών αλλά κυρίως ξενικών πουλιών , ( φασιανούς, πέρδικες, ορτύκια κ.α.) . Ενώ ο κ. Χάρης φωτογράφισε   τα πουλιά που ζουν ελεύθερα στο πάρκο  και στην συνέχεια μας τα παρουσίασε στο σχολείο.

Εκπαιδευτική εκδρομή της ΣΤ’ τάξης

Στις    9.11.2016   τα  δύο  τμήματα  της   Στ΄ τάξης  συνοδευόμενα     από  τους  εκπαιδευτικούς   τους   πραγματοποίησαν  εκπαιδευτική  επίσκεψη   στο  υδροηλεκτρικό   εργοστάσιο   Σφηκιάς    Ημαθίας.st1-deh st2-deh