Αρχείο κατηγορίας Φιλαναγνωσία

Επίσκεψη της συγγραφέως παιδικών βιβλίων κ. Παπαϊωάννου Αθηνάς στο σχολείο μας

Την Πέμπτη 7 Απριλίου και την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού, που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, επισκέφθηκε το σχολείο μας η κ. Παπαϊωάννου Αθηνά ( Νανά) είναι συνταξιούχος φιλόλογος, συγγραφέας και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων και ένα παιδικό παραμύθι.

Η κ. Παπαϊωάννου, απλή και προσιτή ξεκίνησε να μιλά στους μαθητές θέλοντας να τους αποδείξει πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της γλώσσας και του βιβλίου. Έγινε συζήτηση για τα οφέλη που αποκομίζουν οι άνθρωποι από την ανάγνωση των βιβλίων. Ακόμα διάβασε και συζήτησε με τους μαθητές  φράσεις που έχουν πει διάφοροι σπουδαίοι άνθρωποι σε σχέση με την αξία των βιβλίων.

Στη συνέχεια η κ Παπαϊωάννου διάβασε το βιβλίο της, το «Άτακτο Χελιδονάκι» στις μικρές τάξεις και άλλα διηγήματα στις μεγάλες τάξεις. Ακολούθησε συζήτηση σε σχέση με τα διηγήματα. Οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήσεις, συμμετείχαν σε δράσεις και έκαναν τις δικές τους ερωτήσεις στη συγγραφέα.

     Η κ. Παπαϊωάννου μιλώντας από καρδιάς κατάφερε να διδάξει τους μαθητές, με τον πλέον βιωματικό τρόπο, ότι η λογοτεχνία δεν είναι μόνο η τέχνη του λόγου αλλά και της ζωής, καθώς τα βιβλία της δεν απηχούν μόνο σύγχρονες καταστάσεις, αλλά προετοιμάζουν και για τις επερχόμενες…

Παρουσίαση βιβλίου

Την Πέμπτη 17- 10  – 2019 θα γίνει στο σχολείο μας  η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου: «Ο Παρφές» από τη συγγραφέα του βιβλίου Σοφιάννα Παϊδούση. Ένα  παραμύθι με θέμα το σχολικό εκφοβισμό.

Συνέχεια ανάγνωσης Παρουσίαση βιβλίου

Συνέντευξη με την κ. Πρωτοψάλτου Χρυσάνθη

Ευχαριστώ που με δεχτήκατε στο σχολείο σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων που θα είστε αρκετά ήρεμοι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια μικρή κουβέντα.

Συνέχεια ανάγνωσης Συνέντευξη με την κ. Πρωτοψάλτου Χρυσάνθη

Ευχαριστίες του σχολείου μας στην συγγραφέα Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου

Ο Διευθυντής  και το εκπαιδευτικό προσωπικό του  5ου Δημοτικού Σχολείου  Βέροιας ευχαριστεί  την συγγραφέα Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου,  που την Τρίτη 2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας , το βιβλίο της «Ο Μάγος του 13» και με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο μετέδωσε στα παιδιά το μήνυμα του βιβλίου της- όταν ενωνόμαστε όλοι , πολλά καλά μπορεί να συμβούν- καθώς και την αγάπη για το βιβλίο.   

Επίσκεψη συγγραφέα

Την Τρίτη 2 Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου,  επισκέφτηκε το σχολείο μας η συγγραφέας Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου. Η κ. Πρωτοψάλτου παρουσίασε στους μαθητές της Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης το βιβλίο της με τίτλο «Ο Μάγος του 13».  Οι μικροί μαθητές έδωσαν στη συγγραφέα ζωγραφιές και ποιήματα που είχαν ετοιμάσει με θέμα το βιβλίο «Ο Μάγος του 13».

Στη συνέχεια οι μαθητές  της   Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης πήραν συνέντευξη από την κυρία Πρωτοψάλτου.

Ακόμα στη διάρκεια της ημέρας έγιναν παρουσιάσεις βιβλίων από κάποιους μαθητές στους συμμαθητές τους,  και άλλες δράσεις για το βιβλίο.

Οι μαθητές κατασκεύασαν σελιδοδείκτες και ζωγράφισαν θέματα από τα βιβλία που διάβασαν.  

Εκδήλωση φιλαναγνωσίας από την Β΄τάξη

Την Δευτέρα 14 Μαΐου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την συγγραφέα κ. Ελισάβετ  Τάρη .Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι στη χώρα των βιβλίων» η κ. Τάρη  παρουσίασε το βιβλίο της «Όταν η γοργόνα συνάντησε τον Αλέξανδρο». Μια παραμυθοϊστορία  που μας εντυπωσίασε ! Η κυρία  Τάρη με αγάπη και προσοχή απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών και παρακολούθησε τις δράσεις που είχαν σχέση με το βιβλίο. Τα παιδιά τραγούδησαν, δραματοποίησαν  αποσπάσματα του βιβλίου, παρουσίασαν τις κατασκευές και ζωγραφιές τους. Αξίζουν πολλά μπράβο και ευχαριστώ στα παιδιά και τους συναδέλφους  της Β τάξης, στον κ. Χάρη Κουρουζίδη που ετοίμασε τα σκηνικά μας, στην κ. Φιρτινίδου Πόπη που συνόδευσε στο πιάνο τη χορωδία μας  καθώς  και στη διεύθυνση του σχολείου μας.

Για να δείτε την παρουσίασή μας (ppt) πατήστε εδώ

Επίσκεψη συγγραφέα στο Σχολείο μας

tabloΤην Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 επισκέφθηκε το σχολείο μας η Βεροιώτισσα συγγραφέας κ. Φιλοθέη Σινώλα.
Αφορμή της επίσκεψης αυτής ήταν το πρόγραμμα για την διατροφή που υλοποιοείται από τα τμήματα της Δευτέρας τάξης στο πλαίσιο δράσεων του θεσμού του «κοινωνικού σχολείου», με τους εκπαιδευτικούς, Σαββίδου Γεσθημανή, Μαστρογιάννη Αικατερίνη, Μπαρμπαρούση Μαρία,
Η συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο της  «Της πόλης το παιδί» στους μαθητές και τις μαθήτριες των Β1, Β2 και Β3 τμημάτων του σχολείου μας.  Το βιβλίο αναφέρεται στη «Γνωριμία με τα διατροφικά αγαθά της Φύσης» και  ειδικότερα στα παιδιά των μεγαλουπόλεων, που απολαμβάνουν τα αγαθά, όπως φρούτα και λαχανικά, έτσι όπως είναι. Δεν έχουν όμως τις ευκαιρίες να γνωρίσουν απ’ ευθείας πράγματα γύρω α π’ αυτά. Δεν ξέρουν ξεκάθαρα, πολλές φορές, τι είναι αυτά που έφτασαν στο τραπέζι τους και πώς δημιουργήθηκαν. Γι’ αυτό και κλέβουν κάθε ευκαιρία για να μάθουν.
Η κ. Φwriterιλοθέη απαντώντας στις ερωτήσεις των μαθητών,  είπε ότι η αγάπη της για τα παιδιά την ώθησε να ξεκινήσει να γράφει βιβλία γι?  αυτά. Το βιβλίο της «Της πόλης το παιδί» είναι μια ιστοριοπαραμυθούλα για τα διατροφικά αγαθά της φύσης.
Η παρουσίαση του βιβλίου , περιελάμβανε μουσικά δρώμενα και κατασκευές με απλά υλικά. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό την παρουσίαση του βιβλίου , καθώς και τα δρώμενα που την συνόδευαν. Από την πλευρά της η συγγραφέας έμεινε ευχαριστημένη από την αγάπη και την ανταπόκριση των παιδιών.
Όπως εξήγησε η κ. Φιλοθέη τα σημερινά παιδιά έχουν την ανάγκη να γνωρίζουν την προέλευση των αγαθών που φτάνουν στο πιάτο τους. Να μάθουν πώς δημιουργήθηκαν αυτά που τρώνε και για την διατροφική τους αξία. Ο ήρωας του βιβλίου ?ένα παιδί της πόλης κι αυτό- αναλαμβάνει να ?.διαφωτίσει τα παιδιά?Η βόλτα με τη μαμά του στη λαϊκή αγορά βοήθησε σε αυτόν το σκοπό!

Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας

lipΤην Παρασκευή 19/12/14 τα τμήματα Α1 και Α2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας επισκέφτηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, στο πλαίσιο του μαθήματος της φιλαναγνωσίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μικροί μαθητές, ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης και τους εξήγησαν το τρόπο απόκτησης κάρτας ώστε να μπορούν να δανείζονται βιβλία ή να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που παρέχει η βιβλιοθήκη.
Έπειτα ακολούθησε  προβολή και ανάγνωση ενός παραμυθιού σχετικό με τη δύναμη της αγάπης. Αφού τελείωσε η ανάγνωση, ακολούθησε συζήτηση και σχόλια των παιδιών για το παραμύθι και στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν και έφτιαξαν κατασκευή σχετική με τους ήρωες του παραμυθιού.

Μια συγγραφέας στο σχολείο μας.

Σπουδαία βοήθεια στην καλλιέργεια της φιλοαναγνωσίας για το σχολικό έτος 2011 -12 στάθηκε η γνωριμία των μαθητών της Α’ και Β’ τάξης του σχολείου μας με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων  κα Ελένη Πιτσιδοπούλου.

Με χαρά και έκδηλο ενθουσιασμό στα μάτια τους, οι μικροί μαθητές υποδέχτηκαν στο χώρο τους, τη δημιουργό των βιβλίων που τους συντρόφευαν αρκετούς μήνες , στα πλαίσια του μαθήματος της φιλοαναγνωσίας. Η ώρα της φιλοαναγνωσίας ήταν ευκαιρία για χαρά, δημιουργικότητα και  επικοινωνία.
Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα βιβλία της κ. Πιτσιδοπούλου, τα ξεφύλλισαν, τα διάβασαν, άντλησαν πληροφορίες, χάρηκαν με τους ήρωες των βιβλίων, δημιούργησαν δικά τους βιβλία και κατασκεύασαν επιτραπέζια παιχνίδια.Ο κόσμος του βιβλίου ξεδιπλώθηκε στα μάτια τους, όταν κατά τη συνάντηση με τη συγγραφέα γνώρισαν τα στάδια από τα οποία περνά ένα κείμενο μέχρι να γίνει βιβλίο,αλλά και  ποιοι άνθρωποι εργάζονται πάνω σε αυτό ώσπου τελικά να καταλήξει στα ράφια της βιβλιοθήκης μας.
Τα παιδιά με τον αυθορμητισμό που τα διακρίνει έκαναν πολλές ερωτήσεις στη συγγραφέα για τη ζωή και το έργο της, της ζήτησαν αυτόγραφα και της χάρισαν λουλούδια και πολλά από αυτά που δημιούργησαν μέσα στην τάξη.Η επίσκεψη της συγγραφέα στο σχολείο μας ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία για όλους μας και φυσικά την ευχαριστούμε θερμά που δέχτηκε τη πρόσκλησή μας.