Αρχείο κατηγορίας Πληροφορική

Συμμετοχή του σχολείου μας, στο διαγωνισμό του saferinternet4kids.gr, 2022-2023:«Αλήθεια ή ψέμα; Πιστεύεις ό,τι βλέπεις στο Διαδίκτυο;».

Το σχολείο μας συμμετέχει με δύο έργα, στο φετινό διαγωνισμό του saferinternet4kids.gr, 2022-2023:«Αλήθεια ή ψέμα; Πιστεύεις ό,τι βλέπεις στο Διαδίκτυο;».

Ύστερα από συζήτηση στο μάθημα της πληροφορικής σχετικά με τις ψευδής ειδήσεις, επιπτώσεις, προστασία κ.λπ., οι μαθητές της Γ ΄τάξης δραστηριοποιήθηκαν και δημιούργησαν τις παρακάτω προτάσεις:

καθώς και εδώ

Όλες οι συμμετοχές των σχολείων εδώ

Οι νικητές εδώ

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/85215-fake-news-5?fbclid=IwAR1XrUm-f77SAlejYMPSld0zGuk5FnPEliS1iw5in-SB-LDxj3gohKo5I0s

Παρουσίαση εργασίας στο μαθητικό συνέδριο

Οι μαθητές της Στ τάξης συνεργάστηκαν και σχεδίασαν σε 3 διαστάσεις  μία μολυβοθήκη με το έμβλημα της Πόλης της Βέροιας. Η μολυβοθήκη έχει πρακτική σημασία και αναδεικνύεται και το σύμβολο της πόλης μας.

—Το έμβλημα της πόλης της  Βέροιας  αποτελείται από δύο όψεις νομισμάτων. Στη μία υπάρχει η χρυσή λάρνακα και στην άλλη ο Φίλιππος Β΄, πατέρας του Μέγα Αλεξάνδρου.

—Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing), είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού.

—Πολλοί θεωρούν, ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θα αποτελέσει μία «νέα βιομηχανική επανάσταση» και θα φέρει αποκέντρωση των παραγωγικών διαδικασιών.

Το τελικό αποτέλεσμα το παρουσίασαν με επιτυχια στο 14ο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής και αναρτάται το βίντεο!

Το 5ο Δ.Σ. Βέροιας στο 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Από τη Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 13ου Διαδικτυακού Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής, που θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως στις ημερομηνίες 20, 21, 22 και 23 Απριλίου 2021 (http://www.synedrio.kmaked.eu/index.php).

Το σχολείο μας δηλώνει για ακόμη μία φορά παρόν με την εργασία “Σχεδίαση και εκτύπωση 3D Μπρελόκ”, στην κατηγορία Πληροφορική & Τέχνη, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 20-4-21 και ώρα 13.30-15.00. Συγχαρητήρια στις μαθήτριες μας, Τόνια και Σίσυ, που με επιβλέποντα τον εκπαιδευτικό πληροφορικής Γιώργο Γούτα, κατανόησαν, εξοικειώθηκαν και υλοποίησαν τα δικά τους σχέδια, με μία ανερχόμενη μεν, ιδιαίτερα εξελισσόμενη δε, τεχνολογία. Ακολουθούν δύο εικόνες από την τρισδιάστατη εκτύπωση, που ακολούθησε τον σχεδιασμό τους και τις ευχόμαστε κάθε πρόοδο και επιτυχία για το μέλλον.

Μπρελόκ “Greece”
Μπρελόκ “ανθρωπάκι”

Το 5o Δ.Σ. Βέροιας, στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020

Σύσσωμο το σχολείο μας, συγχαίρει τα παιδιά, της ομάδας Ρομποτικής, για την πρόκρισή τους, στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, της WRO. Θα αποτελέσουν μία από τις 16 συνολικά ομάδες, που θα διαγωνιστούν διαδικτυακά, για το πρώτο βραβείο, στην κατηγορία τους.

Αποδεικνύεται ότι, η επιμονή και η υπομονή, είναι αρετές, που όταν συνδυάζονται με ειλικρινή προσπάθεια, μπορούν να οδηγήσουν τους μαθητές στην επιτυχία. Ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες, τα παιδιά έμειναν προσηλωμένα στο στόχο τους και δικαιώθηκαν.

Εμείς ως εκπαιδευτικό προσωπικό, είμαστε εκεί, κάθε στιγμή, ώστε να τους παρέχουμε τη “σκαλωσιά”, για να ανέβουν επίπεδο. Τους ευχόμαστε, κάθε επιτυχία, τόσο για τον τελικό, όσο και για το μέλλον τους.

Roboklark

Το 5ο Δ.Σ. Βέροιας, στο 12ο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Νόησις», του σωματείου «Φίλοι Κέντρου Διάδοσης Επιστημών, Μουσείο Τεχνολογίας» και των Συντονιστών Πληροφορικής της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει αυτό το συνέδριο, που αποτελεί πλέον ένα ισχυρό, πρωτοποριακό θεσμό που κάθε χρόνο ανανεώνεται, εμπλουτίζεται, ισχυροποιείται.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το φετινό συνέδριο, απέκτησε εξ αποστάσεως-διαδικτυακή μορφή και υλοποιείται σε συνεδρίες, μεταξύ 12 – 15 Μαϊου 2020.

Πάρα ταύτα το 5ο Δ.Σ Βέροιας, ανταποκρίθηκε στις δυσκολίες και θα στηρίξει το συνέδριο με την παρουσίαση μίας εργασίας.

Συγχαρητήρια σε όλους του μαθητές μας, που μέσα από το διδακτικό αντικείμενο των Τ.Π.Ε., άδραξαν την ευκαιρία και συμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο, σε μία διαφορετική διαδικασία, δημιουργίας και έρευνας, ακόμη και εάν λόγω των δυσμενών συνθηκών, δεν μπόρεσαν εν τέλη να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Η παρουσίαση της εργασίας του σχολείου μας, θα γίνει σε ζωντανή μετάδοση, στη διεύθυνση http://www.math-syn-pli.gr/, την Πέμπτη 14.5.2020, στην 7η ΣΥΝΕΔΡΙΑ G1 – GAMELAND – Α/ΘΜΙΑ και με ώρα εκκίνησης της συνεδρίας, 09.00. Ο τίτλος της εργασίας είναι “Έρημοι και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με το Crossword Labs” και η παρουσίασή της θα γίνει από τη μαθήτρια του Στ1, Ειρήνη Κλάρα.

7-2-2017 Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Όλα τα παιδιά ως χρήστες του Διαδικτύου πρέπει να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους χρήστες. Όλα τα παιδιά πρέπει να να προστατεύουν τη διαδικτυακή τους φήμη και να βοηθούν και άλλους χρήστες να κάνουν το ίδιο. Πρέπει να καταγγέλλουν ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο όταν τυχόν το συναντήσουν και να ενθαρρύνουν και άλλους να κάνουν το ίδιο. Τα παιδιά πρέπει να ετοιμαστούν ώστε να ώστε ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος να συμμετέχουν σε ανοιχτές συζητήσεις  και να κάνουν ποιοτική χρήση του διαδικτύου.

Οι γονείς πρέπει να ασχολούνται με τα παιδιά τους και με τη διαδικτυακή τους ζωή. Να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίζουν την αρνητική χρήση του διαδικτύου, Οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπο καλής συμπεριφοράς χρήσης του διαδικτύου.

Παρακάτω δίνεται το πρώτο επεισόδιο από μία σειρά βίντεο σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Μάθε διασκεδάζοντας !!!

Στις ημέρες των διακοπών οι μικροί μαθητές έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο. Θα τους προτείνω φέτος να κάνουν κάτι λίγο διαφορετικό, να μάθουν προγραμματισμό διασκεδάζοντας. Ο προγραμματισμός αποτελεί την βάση της επιστήμης των υπολογιστών αλλά και ένα αντικείμενο που θα αποτελεί θεμέλιο επιτυχίας για τους μελλοντικούς πολίτες.

Οι μαθητές μπορεί να εκτελέσουν δραστηριότητες από την σελίδα του “Η ώρα του κώδικα” (Hour of Code). Για τους μαθητές του δημοτικού προτείνονται αρχικά οι δραστηριότητες με τα “Angry birds”, “Άννα και Έλσα” και “Minecraft”.

Η ώρα του κώδικα είναι ένα παγκόσμιο κίνημα του οργανισμού code.org που σκοπό έχει να εισάγει του μαθητές στην επιστήμη των υπολογιστών.  Περισσότερες πληροφορίες για την ώρα του κώδικα μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα (https://hourofcode.com/gr).

Για το Αngry birds κάντε κλικ εδώ: https://studio.code.org/hoc/1

Για την Άννα και Έλσα κάντε κλικ εδώ: https://studio.code.org/s/frozen/stage/1/puzzle/1

Για το minecraft κάντε κλικ εδώ: https://code.org/minecraft

Στην σελίδα https://code.org/learn μπορείτε να βρείτε δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Μικρό μέρος από τις παραπάνω δραστηριότητες έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος στις τάξεις Δ,Ε, ΣΤ (με την υποστήριξη σας μπορεί να γίνουν και από μαθητές της Γ τάξη).

Μία φιλική συμβουλή, μην απαγορεύεται τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο Internet αλλά δημιουργείστε μαζί τους οικογενειακές στιγμές σε αυτό. Η απαγόρευση της χρήσης του internet μελλοντικά πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ & ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!!

Η εκπαιδευτικός της Πληροφορικής

ΔΜ

 

3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός παιχνιδιού στο Scratch (2016-17)

Το γραφείο Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης σε συνεργασία με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χανίων, Σχολικούς Συμβούλους, Εκπαιδευτικούς Πληροφορικής πανελλαδικά και το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, προκηρύσσουν τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό παιχνιδιού στο Scratch.
Ο φετινός διαγωνισμός για το σχολικό έτος 2016-17 έχει γενικό τίτλο: «Ελληνική Μυθολογία ? Σκρατσάροντας με ένα μύθο» και ειδική θεματική με τίτλο ?Ελληνική Μυθολογία και Καζαντζάκης? στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 2017 έχει ανακηρυχθεί ως ?Έτος Καζαντζάκη? από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός ΛΥΣΙΑΣ

Ο ΛΥΣΙΑΣ είναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω  Internet. Ο διαγωνισμός διεξάγεται, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα,τη Microsoft Hellas και την COSMOTE, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Λαμπράκη, της ΕΕΔΕ, της ΕΠΥ και της Cyprus Computer Society, διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, καθώς και εκπαιδευτικών απ? όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.

 Σκοποί του διαγωνισμού:

  • Η ευγενής άμιλλα μεταξύ μαθητών και μαθητριών σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους και τις σχολικές γνώσεις.
  • Η παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της γνώσης με διερευνητικό και παιγνιώδη τρόπο μέσα από το τρίπτυχο: «ΑΝΑΖΗΤΩ ? ΒΡΙΣΚΩ ? ΕΠΙΛΥΩ/ΑΠΑΝΤΩ».
  • Η έμφαση στην κριτική αντιμετώπιση προβλημάτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην απομνημόνευση και παράθεση πληροφοριών.
  • Η εξοικείωση των μαθητών με τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας και η αξιοποίηση των εφαρμογών τους, με την απόκτηση εμπειρίας σχετικά με το διαδίκτυο.
  • Η χαρά από τη διαδικασία της συμμετοχής σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι αναζήτησης και στρατηγικής.

 Επιπλέον, ο ΛΥΣΙΑΣ έχει χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, αφού προωθεί τη σημαντική ιδέα «Παίζω και Βοηθάω»! Για κάθε συμμετοχή οι διοργανωτές, καταβάλλουν χρηματικό ποσό σε ίδρυμα που βοηθάει παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή επισκεφτείτε την σελίδα του ΛΥΣΙΑ (http://www.lysiasedu.org/).

Διαγωνισμός για την “Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου”

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για διαγωνισμό με θέμα: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ( κάντε κλικ εδώ )

Όσοι μαθητές επιθυμούν να πάρουν μέρος, μπορούν να επικοινωνήσουν με την εκπαιδευτικό της Πληροφορικής του σχολείου μας.

Ενημέρωση γονέων για τη διαδικτυακή τάξη edmodo

Στο μάθημα της πληροφορικής στις τάξεις Ε’ , ΣΤ΄ χρησιμοποιείται βοηθητικό εργαλείο το edmodo. Σε αυτό το άρθρο σας περιγράφω συνοπτικά τι είναι η διαδικτυακή τάξη edmodo. Στην περίπτωση που έχετε απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου κάθε Πέμπτη 10:00 – 10:45.

Το Edmodo είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για το 2011 περιλαμβάνεται στην 22η θέση στη λίστα των ?100 κορυφαίων εργαλείων για την εκπαίδευση? με τάση ανόδου από έτος σε έτος.

Η πλατφόρμα edmodo δημιουργεί μία ανεστραμμένη τάξη (flipped classroom).  Οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις εργασίες στο σπίτι τους και να μελετούν με τον δικούς τους ρυθμούς, σε αντίθεση με την παραδοσιακή τάξη.

Δραστηριότητες στο Edmodo είναι:

  • ανάθεση εργασιών
  • η δημιουργία και η ανάπτυξη “ψηφιακών βιβλιοθηκών”,
  • οι συχνές αναρτήσεις με ανακοινώσεις ή προτεινόμενα θέματα για συζήτηση,
  • δημιουργία κουΐζ και ψηφοφορίες
  • η δημιουργία μικρών ομάδων μελέτης εξ αποστάσεως και διαδικτυακά,
  • αξιολόγηση εργασιών
  • η δημιουργία λογαριασμού γονέων, ώστε να μετέχουν και αυτοί σε θέματα του σχολείου και να παρακολουθούν τους βαθμούς και τις εργασίες των παιδιών τους.

Με δυο λόγια το Edmodo είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που εξοικειώνει τα παιδιά και τους εφήβους με τα κοινωνικά δίκτυα, παρέχοντας όμως και την απαραίτητη διαδικτυακή ασφάλεια κατά τη χρήση του.

Επιπλέον το Edmodo, ως δίκτυο που ανήκει στο λεγόμενο Web 2.0:

  • ενθαρρύνει την άμεση ανταλλαγή απόψεων και μηνυμάτων,
  • τη συμμετοχικότητα και
  • συνεργατικότητα,
  • την ανατροφοδότηση
  • τη δυνατότητα ενσωμάτωσης (embed) ποικίλων ψηφιακών μέσων με σχετική ευκολία και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις από πλευράς των μαθητών.