Αρχείο κατηγορίας Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Επίσκεψη της Δ΄ τάξης στη Βεργίνα

Tην Τετάρτη, 8 ? 3 ? 2017 ,οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων  επισκέφτηκαν τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας  στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Βασιλικοί Παίδες» που διοργανώνει το Μουσείο της Βεργίνας. Συνέχεια ανάγνωσης Επίσκεψη της Δ΄ τάξης στη Βεργίνα

Ένα γεράκι στην αυλή του σχολείου μας

Ένα  βραχοκιρκίνεζο ( γεράκι)  που υιοθέτησαν οι μαθητές της Ε τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροια,  απελευθέρωσαν παρουσία όλων των μαθητών του σχολείου  την Παρασκευή 9-12-16 στην αυλή του σχολείου . Το γεράκι αυτό το είδανε οι μαθητές της Ε τάξης  κατά την επίσκεψη τους στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων ” ΔΡΑΣΗ για την άγρια ζωή” στο Καλοχώρι. στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική με θέμα “Απειλούμενα είδη άγριων ζώων της περιοχής μας” . Εκεί κατά την ενημέρωση , έμαθαν ότι μπορούσαν να υιοθετήσουν και κάποιο από τα τραυματισμένα ζώα του Κέντρου. Κι έτσι έπραξαν. Αυτό σημαίνει ότι έδωσαν  ένα χρηματικό ποσό για να καλυφθεί μέρος των εξόδων περίθαλψης ( φάρμακα, τροφή, ακτινογραφίες κ.α. ) και επανένταξης του θεραπευμένου ζώου.

Λίγα λόγια για το Βραχοκιρκίνεζο

Το Βραχοκιρκίνεζο ή Falco tinnunculus όπως είναι το επιστημονικό του όνομα, είναι ένα από τα πλέον κοινά γεράκια που μπορεί κανείς να συναντήσει σε κάθε σχεδόν γωνιά της χώρας μας. Συνήθως το συναντάμε να φωλιάζει στην ύπαιθρο, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, αλλά ακόμα και μέσα στις πόλεις και τα χωριά. Τρέφεται στα χωράφια συνήθως με μεγάλα έντομα και ποντίκια, αλλά στο διαιτολόγιό του θα βρει κανείς και άλλα μικρούς ζωικούς οργανισμούς όπως διάφορα μικρόπουλα. Συχνά παθαίνουν κάποιο ατύχημα, ακόμα και ηλεκτροπληξία, ενώ δυστυχώς κάποια τραυματίζονται από λαθροθήρες. Στη Δράση για την άγρια ζωή κάθε καλοκαίρι παραλαμβάνουμε πολλούς νεοσσούς έπειτα από πτώση από τη φωλιά τους.

Το Βραχοκιρκίνεζο που υιοθετήσαμε έφτασε στη ΔΡΑΣΗ για την άγρια ζωή στις 22/10/2016. Το πουλί έφερε κλειστό κάταγμα αριστερής ωμοπλάτης έπειτα από πρόσκρουση, πιθανόν με κάποιο όχημα ή πάνω σε τζαμαρία. Βρέθηκε δυο ημέρες πριν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στάλθηκε στη ΔΡΑΣΗ προκειμένου να νοσηλευτεί και όταν γίνει καλά να μπορέσει να επιστρέψει στη φύση. Πριν από λίγες ημέρες και αφού διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν καλή δακτυλιώθηκε με μεταλλικό δαχτυλίδι που φέρει μοναδικό παγκόσμιο αριθμό και μπήκε σε ειδικό κλωβό όπου παρέμεινε προκειμένου να βελτιώσει ξανά την πτήση του και να ετοιμαστεί για την επιστροφή πάλι στη φύση, όπως κι έγινε .

pistopoiitiko-yiothesias_F.tinnunculus-1510_2016

Επίσκεψη στην εβραϊκή συναγωγή & στα στενά της Μπαρμπούτας

Την Παρασκευή 4 -11 -2016, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Δ Τάξης επισκεφτήκαμε την Εβραϊκή Συναγωγή, το Ορτά Τζαμί,τη συνοικία της Μπαρμπούτας με τα σοκάκια της  και την περιοχή του Τριποτάμου στα Πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης «Τουριστικός Οδηγός της Βέ

ροιας».

Στην Εβραϊκή Συναγωγή οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον κ. Λιόλιο Γεώργιο για την ιστορία  της Συναγωγή  και απάντησε στις απορίες των μαθητών που δημιουργήθηκαν.

Στη συνέχεια περπατήσαμε στην εβραϊκή γειτονιά και παρατηρήσαμε τα παλιά αρχοντικά της περιοχής.

Επισκεφτήκαμε το Ορτά Τζαμί και οι μαθητές έμαθαν την ιστορία του.  Οι μαθητές παρατήρησαν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το τζαμί και εξέφρασαν την απορία τους  για αυτό.

Στο τέλος περπατήσαμε δίπλα στον Τριπόταμο μέχρι τη γέφυραΚαραχμετ.

Οι μαθητές γύρισαν στο σχολείο πλούσιοι σε εμπειρίες και γνώσεις.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Λιόλιο και την κ. Μέσκα για την ξενάγηση τους στην Εβραϊκή Συναγωγή.

 

 

 

 

Ο σχολικός μας κήπος

Οι μαθητές της Γ? τάξης τη φετινή σχολική χρονιά συμμετείχαν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Τα φυτά του τόπου μου». Το πρόγραμμα εντάχτηκε στο τοπικό θεματικό δίκτυο: «Ένας κήπος στο Σχολείο μας» και στα πλαίσια αυτής της συμμετοχής δημιούργησαν τον δικό τους  κήπο στον αύλειο χώρο του σχολείου: λαχανόκηπο, βοτανόκηπο και ανθόκηπο. Με  βιωματική, συνεργατική διδασκαλία ενεργοποίησαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, ευαισθητοποιήθηκαν σε περιβαλλοντικά θέματα, σύμφωνα με τις  τάσεις της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την αειφορία, αποκόμισαν γνώσεις. Συμμετείχαν σε κάθε βήμα της διαδικασίας της παραγωγής, φύτεψαν, τσάπισαν, πότισαν, και τέλος αναγνώρισαν τα λαχανικά σαν μια από τις καλύτερες  διατροφικές επιλογές.

Όλη η σχολική κοινότητα ενεργοποιήθηκε για την διατήρηση της άριστης κατάστασης του σχολικού κήπου , ώστε να αποτελέσει τρόπο δραστηριοποίησης όλων των μαθητών του σχολείου για τη υλοποίηση δραστηριοτήτων που θα μετατρέψουν τον σχολικό κήπο σε καινοτόμο χώρο μάθησης.

Ευχαριστούμε τον διευθυντή του σχολείου, το διδακτικό προσωπικό του σχολείου και τον γεωπόνο κ. Ξαφάκο Παναγιώτη,  που βοήθησαν στην υλοποίηση του σχολικού μας κήπου.

Επίσκεψη της Δ΄Τάξης στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του κ. Οικονομίδη

20160406_095649 Tην Τετάρτη, 6-4-2016 , τα τμήματα της Δ΄ τάξης του σχολείου μας μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους Μαραντίδου Ελπίδα ,Ζαφειρίου Κων/νο, Τάσιο Φώτιο και Χατζηχαραλάμπους Γεωργία, επισκέφτηκαν το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του κ. Οικονομίδη ,στις Σαραντόβρυσες, στα πλαίσια της μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης και του προγράμματος      << Το νερό>>.

Συνέχεια ανάγνωσης Επίσκεψη της Δ΄Τάξης στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του κ. Οικονομίδη

Πρόγραμμα “Τριπόταμος το ποτάμι μας”

Την Πέμπτη 31/3/2016 το Στ΄ 3 τμήμα της Στ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου επισκεφτήκαμε το ποτάμι και τον παλιό πλάτανο της Βέροιας στο πλαίσιο του προγράμματος ?Τριπόταμος το ποτάμι μας?. Κατά την πορεία παρατηρούσαμε τα διάφορα είδη φυτών-δέντρων στις όχθες του ποταμού.

Είδαμε τις εικόνες που είχαν αναρτήσει τα παιδιά των άλλων τμημάτων της Στ΄ τάξης. Μιλήσαμε για τις σπηλιές και για τις χρήσεις τους στα παλαιότερα χρόνια και καταλήξαμε στην ιστορική πλατεία της πόλης στην οδό Κεντρικής όπου τα παιδιά ζωγράφισαν τον πλάτανο και τα γύρω παραδοσιακά κτίρια της πόλης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Δ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΝΑΟΥΣΑΣ

Την Παρασκευή 30 -10 -2015 οι μαθητές της Τετάρτης τάξης μαζί με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων Ζαφειρίου Κωνσταντίνο, Μαραντίδου Ελπίδα, Τάσιο φώτιο και Χατζηχαραλάμπους Παναγιώτα επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Νάουσας και παρακολούθησαν το πρόγραμμα : «Η Αράπιτσα το ποτάμι μας». Οι μαθητές Συνέχεια ανάγνωσης ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Δ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΝΑΟΥΣΑΣ

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Νάουσας από τη ΣΤ τάξη

Στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  «Τριπόταμος το ποτάμι μας» που υλοποιούμε με την ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας , επισκεφτήκαμε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 το Κ.Π.Ε. Νάουσας  και περπατήσαμε  στο περιβαλλοντικό μονοπάτι τηςΑράπιτσας, στον Άγιο Νικόλαο.

Αρχικά επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ όπου μας έγινε ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα που θα συμμετείχαμε και στη συνέχεια πήγαμε στον Άγιο Νικόλαο όπου και χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Παρατηρήσαμε την πλούσια φυτική βλάστηση  του παρόχθιου δάσους του Αγίου Νικολάου, βγάλαμε φωτογραφίες, καταγράψαμε τα είδη , τα συγκρίναμε, μάθαμε για τον προσανατολισμό μέσα στο δάσος, αναζητήσαμε τους σπόρους των φυτών, συλλέξαμε λίγους σπόρους για να τους μεταφυτέψουμε, γευτήκαμε καρπούς του δάσους, αναζητήσαμε βιοδηλωτικά ίχνη, καταγράψαμε  την ποιότητα του νερού παρατηρώντας τους βενθικούς οργανισμούς,  βρήκαμε  την ηλικία  δέντρων, βγήκαμε φωτογραφίες, ανακαλύψαμε τις σαλαμάνδρες τους δάσους που όπως μάθαμε  θεωρούνται από τα ελάχιστα προϊστορικά ζώα που έφτασαν ως τις μέρες μας. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις άγριων ζώων του Δασαρχείου Νάουσας καθώς απ? ότι μάθαμε δεν υπάρχει πλέον το επαρκές προσωπικό κι έτσι την ώρα που πήγαμε δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος για να μας υποδεχθεί. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη εξόρμηση στη φύση.

Ευχαριστούμε τα μέλη του ΚΠΕ Νάουσας για την εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Καστοριάς

Δ ταξη καστορια 348Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015  η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς.
Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν με το τι θα ασχοληθούν την επόμενη ώρα από τις υπεύθυνες του προγράμματος, βγήκαν στις όχθες της λίμνης και έκαναν βιωματική τη μάθηση.
Στο τέλος επισκέφθηκαν και το ενυδρείο που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Τα παιδιά έφυγαν ικανοποιημένα και χαρούμενα για τις δημιουργικές ώρες που πέρασαν στο ΚΠΕ Καστοριάς.

Επίσκεψη στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νάουσα

20150427_093216Τη Δευτέρα 27 ? 4 ? 2015 τα τρία τμήματα της Γ΄ Τάξης στα πλαίσια του προγράμματος «Κυκλοφοριακή Αγωγή» επισκεφτήκαμε τον Πολυχώρο Πολιτισμού Βέτλανς, όπου με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων οι μαθητές λάβανε μέρος σε διάφορές εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες περιελάμβαναν μια γενική παρουσίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας και την παιδική ταινία «Ο μικρός Νικόλας Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής» Συνέχεια ανάγνωσης Επίσκεψη στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νάουσα

Ευχές σε οδηγούς από τους μαθητές.

DSC04607
Εκπαιδευτικοί και παιδιά μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Τρίτης Τάξης στα πλαίσια του προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής μοίρασαν φυλλάδια με συμβουλές οδικής κυκλοφορίας και ευχές για το Πάσχα σε οδηγούς αυτοκινήτων.

Ανακύκλωση χαρτιού

20150403_114239
Το ανακυκλωμένο χαρτί που κατασκεύασαν τα παιδιά,

Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του σχολείου μας με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας « Τα χαρτιά ανακυκλώνονται» ασχοληθήκαν με το θέμα της ανακύκλωσης.
Συζητήσανε για τη σημασία και τα οφέλη της ανακύκλωσης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν όλοι στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Στη συνέχεια έφτιαξαν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί, πάνω στο οποίο οι μαθητές ζωγράφισαν, έγραψαν τα ονόματά τους και κατασκεύασαν στολίδια.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη διαδικασία της παραγωγής χαρτιού.

Κομποστοποίηση – Ανακύκλωση

IMG_1949Στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,  την  Τετάρτη  18/3/2015  ο  υπεύθυνος  του  Δήμου  για  την  κομποστοποίηση –  ανακύκλωση,  κ. Χαϊτίδης Αναστάσιος,  ήρθε   στο  σχολείο μας  το  τελευταίο  δίωρο.

Η  συγκέντρωση  των  μαθητών  της  Ε΄ και  ΣΤ΄  τάξης  έγινε  στο  αμφιθέατρο  του   σχολείου    παρουσία  των  εκπαιδευτικών  των  τάξεων.  Η παρουσίαση  ξεκίνησε  με  συζήτηση  και  αναφορά  σε  προηγούμενες  συναντήσεις. Παρακολουθήσαμε  μια  σειρά  ολιγόλεπτων  ταινιών σχετικές  με  το   θέμα  και  επακολούθησαν  ερωτήσεις   και  προβληματισμοί.  Μιλήσαμε  για  την  ανακύκλωση  που  πρέπει  να  πραγματοποιούμε  στις   λάμπες,  στα  πλαστικά,  στο  γυαλί, στο  αλουμίνιο,  στο  λευκοσίδηρο  στις  μπαταρίες  στο  τηγανέλαιο,  στις  φλούδες  κ.α.

Ο  υπεύθυνος   μας  έδωσε  ένα  σύντομο  ερωτηματολόγιο  και  δύο  έντυπα  μεγέθους  Α4 με  οδηγίες   για  την  προστασία  του  περιβάλλοντος

Επίσκεψη Κτηνιάτρου

IMG_1975 11Την Πέμπτη 12/3/2015 επισκέφτηκε τους μαθητές της Δ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας η Κτηνίατρος κ. Στούμπη από το Κτηνιατρείο Βέροιας, στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης «Τα ζώα της γειτονιάς μας».

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την φροντίδα των ζώων και την προστασία τους απ? αυτά. Είχαν ακόμα την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με θέματα που τους αφορούν.

Επίσκεψη γεωπόνου στο σχολείο μας

IMG_1997Την Παρασκευή 13 ? 3 ? 2015 στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Το αμπέλι» επισκέφτηκε το σχολείο μας ο γεωπόνος κ. Μπέης Κωνσταντίνος για να μιλήσει στους μαθητές της Γ΄ Τάξης για την  καλλιέργεια του αμπελιού, τις ποικιλίες της περιοχής μας, τις ασθένειες και την παραγωγή και αποθήκευση του κρασιού.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και με την χρήση οπτικοακουστικού υλικού οι μαθητές ενημερώθηκαν και στη συνέχεια έθεσαν τα ερωτήματά τους λύνοντας τις απορίες τους.
Ευχαριστούμε, ιδιαίτερα τον Κ. Μπέη για την παρουσίαση και ενημέρωση των μαθητών μας.