Αρχείο κατηγορίας Αγωγή Υγείας

Υλικό για τον covid

Καλησπέρα σε όλους,

Εύχομαι να συνεχίζετε να είστε όλοι σας καλά και να έχετε διάθεση για δημιουργία και ενασχόληση με οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε όμορφα… μένοντας πάντα σπίτι! Παρακάτω σας στέλνω υλικό για περισσότερη ενημέρωση και ιδέες για να περάσετε όμορφα και δημιουργικά εν όψει πασχαλινών διακοπών! 

Καλό Πάσχα σε όλους σας και κυρίως καλή φώτιση στις ψυχές μας

Η σχολική ψυχολόγος

Μιχαηλίδου Ιωάννα

Υλικό εδώ

Υλικό

Διατροφή μαθητών κατά την περίοδο των εξετάσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΖΗΝ

Εξετάσεις: η διατροφή της επιτυχίας!

Παρόλο που συχνά αναφέρεται πως «χωρίς διάβασμα δεν γίνεται τίποτα» υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του μαθητή, τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όσο και στις τελικές εξετάσεις. Ακόμα και όταν υπάρχει μια καλή διατροφική κατάσταση στο άτομο, ορισμένες πτυχές της δίαιτας μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία του μαθητή. Αυτές σχετίζονται τόσο με τις γευματικές συνήθειες όσο και με την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Με αφορμή, λοιπόν, την περίοδο των εξετάσεων, η επιστημονική ομάδα του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ παραθέτει τις σημαντικότερες διατροφικές πρακτικές, που μπορούν να συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της σχολικής απόδοσης των μαθητών και να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους στις εξετάσεις.

diatrofi-exetaseis_1Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού αλλά και η καλή κατανομή των υπόλοιπων γευμάτων ασκούν σημαντική επίδραση στην πνευματική απόδοση. Το πρωινό σχετίζεται άμεσα με τη γνωσιακή λειτουργία και την πνευματική απόδοση, καθώς παρέχει γλυκόζη στον εγκέφαλο, το μόνο όργανο που εξαρτάται αποκλειστικά από την παροχή γλυκόζης. Οι μαθητές που καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερη μνήμη, βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, μάθησης και επίλυσης προβλημάτων. Επιπλέον, η συστηματική λήψη πρωινού μειώνει το άγχος, το οποίο είναι συνήθως ιδιαίτερα αυξημένο την περίοδο των εξετάσεων, και παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση.

Τα υπόλοιπα γεύματα δεν έχουν συνδεθεί μεμονωμένα με την πνευματική απόδοση των παιδιών. Παρόλα αυτά, μια ισορροπημένη δίαιτα, η οποία χαρακτηρίζεται από καλή κατανομή των υπόλοιπων γευμάτων (δύο κύρια γεύματα και κάποια ενδιάμεσα σνακ) μπορεί συνολικά να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην γνωσιακή λειτουργία και να παρέχει γλυκόζη στο εγκέφαλο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για αυτό άλλωστε η περίοδος των εξετάσεων δεν ενδείκνυται για εφαρμογή κάποιας δίαιτας αδυνατίσματος ή πολύ περισσότερο για την εφαρμογή «ανορθόδοξων» ειδών δίαιτας.

Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το ιώδιο, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και τα ω-3 λιπαρά οξέα, με κρίσιμο ρόλο για την πνευματική απόδοση των μαθητών. Αναλυτικότερα έχει βρεθεί ότι παιδιά σχολικής ηλικίας με χαμηλά επίπεδα ιωδίου ή σιδήρου έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ γνωσιακής απόδοσης. Σχετικά με τις βιταμίνες Β, και συγκεκριμένα το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12, φαίνεται πως επηρεάζουν την απόδοση κυρίως μέσω επιδράσεών τους στη μνήμη. Τέλος, τα ω-3 λιπαρά οξέα κατέχουν σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και σχετίζονται με την ανάπτυξη της ικανότητας προσοχής και επίλυσης προβλημάτων.

diatrofi-exetaseis_2Η συχνή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψή τους (για το ιώδιο: ψάρια, θαλασσινά και τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ιώδιο, όπως το ιωδιούχο αλάτι, για τον σίδηρο: κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, ξηροί καρποί και αβγά, για το φυλλικό οξύ: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, εσπεριδοειδή και συκώτι, για τη Β12: κρέας, πουλερικά, ψάρια και αβγά και για τα ω-3 λιπαρά οξέα: λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, σολομός, και θαλασσινά, αλλά και ξηροί καρποί και σπόροι).

Τέλος, για την περίοδο των εξετάσεων σημαντικές είναι και άλλες συνήθειες στην καθημερινότητα του μαθητή. Η επαρκής ξεκούραση και ο ύπνος καλής ποιότητας από τη μια και η τακτική σωματική δραστηριότητα από την άλλη ?είτε με τη μορφή οργανωμένης άθλησης είτε με τη μορφή βόλτας ή παιχνιδιού? φαίνεται να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους και να μεγιστοποιούν την απόδοση των μαθητών.

Πηγή: EYZHN

——————————————————————————————

 Προς δημοσιογράφους, ΜΜΕ:

Το EYZHN είναι ένα πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τo Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

 Το πρόγραμμα Αξιολόγησης, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΕΥΖΗΝ, διενεργείται στα σχολεία με την ευγενική χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. Οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τη Nestl? Ελλάς.

 Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Ιστότοπος: http://eyzin.minedu.gov.gr/

Ε-mail: media@eyzhn.edu.gr

Facebook

Newsletter

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015

Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε;

eyzΤι να προσέχουν οι γονείς

 Η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων συνιστά ένα θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε άνθρωπο, αλλά δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας, η ασφάλεια των τροφίμων που προορίζονται για κατανάλωση δεν είναι πάντα δεδομένη. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια τα πολύ συχνά κρούσματα των ασθενειών που οφείλονται στην κατανάλωση επιμολυσμένων τροφίμων. Χαρακτηριστικά, η διάρροια, το πιο επικρατές σύμπτωμα τέτοιων κρουσμάτων, αναδεικνύεται ως βασική αιτία βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Γενικά, η κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνδέεται με τον θάνατο 2 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών.

Οι τροφογενείς αυτές νόσοι, εκτός από σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και ειδικότερα των ευαίσθητων ομάδων, όπως είναι τα παιδιά, επιφέρουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, τόσο σε ευρύτερο κοινωνικό όσο και σε κρατικό επίπεδο. Για αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στην ασφάλεια των τροφίμων και προωθεί τις προσπάθειες για την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων από το «αγρόκτημα ως το πιάτο», δηλαδή από την παραγωγή τους ως το τραπέζι του καταναλωτή. Η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων αποτελεί βασικό στόχο των πολιτικών διατροφής που εφαρμόζουν διεθνείς οργανισμοί και κρατικοί φορείς. Στο πλαίσιο αυτών έχουν προχωρήσει σε θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας που θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα σημεία της παραγωγής, της επεξεργασίας, της αποθήκευσης και της διάθεσης των τροφίμων στην αγορά, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή.

Πέρα από την εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία στοχεύει στην παροχή ασφαλών τροφίμων στο κοινό, δεδομένου ότι όπως προαναφέρθηκε τα παιδιά αποτελούν μια ευαίσθητη ομάδα, καίριας σημασίας είναι και η εκπαίδευση των γονέων-καταναλωτών σε θέματα ασφαλούς χειρισμού των τροφίμων. Ο γονέας από την πλευρά του θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, τόσο κατά την αγορά τροφίμων όσο και κατά την παρασκευή γευμάτων στην κουζίνα του, προκειμένου να εκμηδενίσει τις πιθανότητες κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων από τα παιδιά του, αλλά και τον ίδιο.

Ειδικότερα, ο γονέας- καταναλωτής θα πρέπει να αποθηκεύει άμεσα τα ευαλλοίωτα τρόφιμα στο ψυγείο, στη συντήρηση ή στην κατάψυξη, όπως το ωμό κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το γάλα, κ.ά., χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους περιέκτες. Τα τρόφιμα θα πρέπει να ξεπαγώνονται στη συντήρηση του ψυγείου 1-2 ημέρες πριν από το μαγείρεμα και όχι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενώ τα τρόφιμα που ήταν ήδη στην κατάψυξη και αποψύχθηκαν να μην καταψύχονται ξανά.

Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν πάντα την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα, την κατάσταση της συσκευασίας και την εμφάνισή τους. Πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε προετοιμασία φαγητού, θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους σχολαστικά και επίσης να πλένουν καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουν, ακόμα κι αν έχουν σκοπό να αφαιρέσουν τη φλούδα τους. Πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιούν διαφορετική επιφάνεια κοπής για το κρέας και τα πουλερικά από αυτήν που χρησιμοποιούν για τα λαχανικά, και μετά από κάθε χρήση να τις πλένουν πολύ καλά. Ομοίως, θα πρέπει να πλένουν πάντα τα χέρια τους αμέσως μετά την επαφή με ωμό κρέας ή πουλερικά, φροντίζοντας να μην ακουμπούν άλλες επιφάνειες ή τρόφιμα.

Το μαγείρεμα των τροφίμων θα πρέπει να είναι συνεχές και όχι σε στάδια. Μετά το μαγείρεμα, τα ψάρια θα πρέπει να είναι μαλακά, τα αβγά συμπαγή, το κρέας να έχει καστανό χρώμα στο εσωτερικό του και από το κοτόπουλο να εκρέουν άχρωμα υγρά και όχι ροζ χρώματος. Όσα τρόφιμα είναι ήδη μαγειρεμένα δεν θα πρέπει να αφήνονται εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες, ούτε να είναι εντελώς εκτεθειμένα, δηλαδή χωρίς καπάκι, αλουμινόχαρτο, κ.λπ. και παράλληλα, θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στην περίπτωση που τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα και μπορούν να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού, οι γονείς μπορούν να τους προτείνουν να συμβουλευτούν τις σύντομες οδηγίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ σχετικά με τους «Κανόνες υγιεινής στην κουζίνα» και απευθύνονται σε εφήβους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015, λοιπόν, στοχεύει στην επαγρύπνηση των καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Ιδιαιτέρως για τους γονείς αποτελεί μια καλή ευκαιρία υπενθύμισης ή ακόμα και εκμάθησης των κανόνων ασφαλείας τόσο στην αποθήκευση των τροφίμων όσο και σε όλα τα στάδια του μαγειρέματος, ούτως ώστε να τους εφαρμόσουν και να τους μάθουν στη συνέχεια στα παιδιά τους, για τη διασφάλιση της υγείας τους.

Πηγή: EYZHN

Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Ιστότοπος: http://eyzin.minedu.gov.gr/

Ε-mail: media@eyzhn.edu.gr

 

Έξυπνη διατροφή για παιδιά που νηστεύουν!

eyzΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΖΗΝ

Η διατροφή που είθισται να ακολουθούμε κατά την περίοδο της Σαρακοστής που διανύουμε (όπως και στις άλλες περιόδους νηστείας) προβλέπει την αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αποχή από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αβγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Γενικά, η μη κατανάλωση σημαντικών ομάδων τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να προκαλέσει ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδιαιτέρως στα παιδιά, λόγω του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξής τους. Το διάστημα της νηστείας, εντούτοις, δεν είναι τόσο μεγάλο, ώστε να αντανακλά μια χρόνια διατροφική πρόσληψη, οπότε είναι μάλλον απίθανο να προκληθεί κάποια διατροφική ανεπάρκεια, ειδικά στην περίπτωση που το παιδί ακολουθήσει τη νηστεία μόνο για το διάστημα της Μεγάλης εβδομάδας, όπως συνήθως συμβαίνει τελικά.

Ωστόσο, ακόμα και αν δεν υφίσταται σημαντικός κίνδυνος, σε κάθε περίπτωση το παιδί χρειάζεται να καλύπτει τις καθημερινές του ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό στη νηστεία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Δηλαδή, και στην περίπτωση που το παιδί νηστεύει υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθεί μια καλά σχεδιασμένη διατροφή και να καλύπτει τελικά τις ανάγκες του ως προς όλα τα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, μια τέτοιου είδους διατροφή μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα στην υγεία του, δεδομένου ότι είναι πολύ χαμηλότερη σε κορεσμένο λίπος και υψηλότερη σε διαιτητικές ίνες και βιταμίνες.

paidi-fagitoΠοια τρόφιμα είναι, λοιπόν, καλό να καταναλώνουν τα παιδιά κατά τη νηστεία ως εναλλακτικές πηγές πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών που δεν προσλαμβάνουν εξαιτίας του αποκλεισμού των ομάδων του κρέατος και των γαλακτοκομικών από το διαιτολόγιό τους;

Καταρχάς, για να εξασφαλίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της νηστείας επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και τα απαραίτητα για τον οργανισμό τους αμινοξέα, θα πρέπει να καταναλώνουν ποικιλία φυτικών τροφών στους κατάλληλους συνδυασμούς. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή πρωτεϊνών που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός, αλλά δεν μπορεί να συνθέσει σε επαρκείς ποσότητες. Αντίθετα, τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με εξαίρεση τη σόγια, περιέχουν μικρότερες ποσότητες των απαραίτητων αμινοξέων. Συνεπώς, από τη στιγμή που τα ζωικά τρόφιμα αποκλείονται από τη διατροφή, το παιδί θα πρέπει να συνδυάζει την κατανάλωση φυτικών τροφίμων, για παράδειγμα, οσπρίων και δημητριακών, όπως φακές με ρύζι ή φασόλια με ψωμί. Επιπλέον, για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν θαλασσινά και προϊόντα σόγιας.

paidi-fagito-1Για την ενίσχυση της πρόσληψης του σιδήρου το διαιτολόγιο του παιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνει θαλασσινά, καθώς και τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, το παστέλι και το ταχίνι. Ωστόσο, τα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο, τον περιέχουν σε μια μορφή που είναι δύσκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό, σε σύγκριση με τον σίδηρο που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Συνεπώς, οι φυτικές πηγές σιδήρου θα πρέπει να συνδυάζονται με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως ο χυμός λεμόνι, το πορτοκάλι, οι φράουλες και οι πιπεριές, προκειμένου να αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν.

Το ασβέστιο, δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που αποτελούν την κύρια πηγή αυτού αποκλείονται, θα πρέπει να προσλαμβάνεται από εναλλακτικές πηγές φυτικών τροφίμων, αν και ταυτόχρονα μπορεί να περιέχουν και ουσίες που καθιστούν δύσκολη την απορρόφησή του. Ειδικότερα, το παιδί θα πρέπει να καταναλώνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά (κυρίως μπρόκολο), όσπρια (κυρίως ξερά φασόλια), ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα), σουσάμι και προϊόντα σόγιας. Όσον αφορά τη βιταμίνη D, που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα λιπαρά ψάρια και τα αβγά, το παιδί για την εξασφαλίσει μπορεί να καταναλώνει εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου, όπως χυμούς πορτοκαλιού και δημητριακά.

Τέλος, αναφορικά με τα ω-3 λιπαρά οξέα, δεδομένου ότι βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και στα αβγά, εναλλακτικές πηγές πρόσληψης για τα παιδιά μπορούν να αποτελούν τα προϊόντα σόγιας, οι ξηροί καρποί (ιδίως τα καρύδια), ο λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως οι χυμοί του εμπορίου.

Συνεπώς, παρόλο που η αποχή από σημαντικές ομάδες τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, η επιστημονική ομάδα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ συμπεραίνει ότι οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών μπορούν να καλυφθούν επαρκώς κατά την περίοδο της νηστείας, μέσω της κατανάλωσης κατάλληλα συνδυασμένων φυτικών τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες που πιθανώς έχει το παιδί, καθώς και η επιλεκτικότητα που μπορεί να εμφανίζει σε σχέση με το φαγητό, αν καταναλώνει, δηλαδή, τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν ως εναλλακτικές πηγές των θρεπτικών συστατικών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα ο βαθμός συμμόρφωσης στις αρχές της νηστείας.
Πηγή: EYZHN

Το EYZHN είναι ένα πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τo Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα Αξιολόγησης, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΕΥΖΗΝ, διενεργείται στα σχολεία με την ευγενική χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. Οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τη Nestl? Ελλάς.

 

Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Ιστότοπος: http://eyzin.minedu.gov.gr/

Ε-mail: media@eyzhn.edu.gr

Facebook

Newsletter

Επίσκεψη Διατροφολόγου

IMG_1890Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015, επισκέφθηκε το σχολείο μας η διατροφολόγος. Κ. Έλσα Νικολακοπούλου. Η διατροφολόγος εξήγησε στα παιδιά  την αξία της υγιεινής διατροφής. Μέσα από ερωτήσεις , αινίγματα και παιχνίδια έδωσε να καταλάβουν οι μαθητές μας πόσο σημαντικό είναι να τρώνε τροφές -στο σπίτι και στο σχολείο- που μαγειρεύει η μαμά τους και τροφές που είναι από όλες τις ομάδες. Τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει στην υγεία μας η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Στο τέλος τα παιδιά μαζί με την διατροφολόγο έφτιαξαν τον κατάλογο με τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στην διατροφή μας.

Πρώτες Βοήθειες

Την ΠαραP1020868 ισκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στα πλαίσια του Κοινωνικού Σχολείου και του προγράμματος ΕΥΖΗΝ που υλοποιείται από τους εκπαιδευτικούς φυσικής Αγωγής, Ιωαννίδου Ανίτα και Στεφανάκη Γεώργιοη εκπαιδεύτρια-νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Χρυσούλα Λιούλια παρουσίασε  στους μαθητές και μαθήτριες της Α?, Β? & Γ? τάξης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

“Τι πρέπει να γνωρίζω για τις ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ”.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να λάβουν τις βασικές γνώσεις για θέματα όπως:

  1. Τι είναι οι πρώτες βοήθειες
  2. Τι περιλαμβάνει ένα φαρμακείο (φάρμακα, υλικά)
  3. Πως περιποιούμαστε τα τραύματα (πληγές, εγκαύματα, φουσκάλες)
  4. Τι πρέπει να κάνουμε στην ρινορραγία ,στα τσιμπήματα
  5. Τι κάνουμε στις κακώσεις των αρθρώσεων.

 Οι μαθητές βρήκαν χρήσιμα κι ενδιαφέροντα τα όσα παρακολούθησαν και συμμετείχαν            και τα ίδια με δικές τους εμπειρίες.

Επίσκεψη συγγραφέα στο Σχολείο μας

tabloΤην Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 επισκέφθηκε το σχολείο μας η Βεροιώτισσα συγγραφέας κ. Φιλοθέη Σινώλα.
Αφορμή της επίσκεψης αυτής ήταν το πρόγραμμα για την διατροφή που υλοποιοείται από τα τμήματα της Δευτέρας τάξης στο πλαίσιο δράσεων του θεσμού του «κοινωνικού σχολείου», με τους εκπαιδευτικούς, Σαββίδου Γεσθημανή, Μαστρογιάννη Αικατερίνη, Μπαρμπαρούση Μαρία,
Η συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο της  «Της πόλης το παιδί» στους μαθητές και τις μαθήτριες των Β1, Β2 και Β3 τμημάτων του σχολείου μας.  Το βιβλίο αναφέρεται στη «Γνωριμία με τα διατροφικά αγαθά της Φύσης» και  ειδικότερα στα παιδιά των μεγαλουπόλεων, που απολαμβάνουν τα αγαθά, όπως φρούτα και λαχανικά, έτσι όπως είναι. Δεν έχουν όμως τις ευκαιρίες να γνωρίσουν απ’ ευθείας πράγματα γύρω α π’ αυτά. Δεν ξέρουν ξεκάθαρα, πολλές φορές, τι είναι αυτά που έφτασαν στο τραπέζι τους και πώς δημιουργήθηκαν. Γι’ αυτό και κλέβουν κάθε ευκαιρία για να μάθουν.
Η κ. Φwriterιλοθέη απαντώντας στις ερωτήσεις των μαθητών,  είπε ότι η αγάπη της για τα παιδιά την ώθησε να ξεκινήσει να γράφει βιβλία γι?  αυτά. Το βιβλίο της «Της πόλης το παιδί» είναι μια ιστοριοπαραμυθούλα για τα διατροφικά αγαθά της φύσης.
Η παρουσίαση του βιβλίου , περιελάμβανε μουσικά δρώμενα και κατασκευές με απλά υλικά. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό την παρουσίαση του βιβλίου , καθώς και τα δρώμενα που την συνόδευαν. Από την πλευρά της η συγγραφέας έμεινε ευχαριστημένη από την αγάπη και την ανταπόκριση των παιδιών.
Όπως εξήγησε η κ. Φιλοθέη τα σημερινά παιδιά έχουν την ανάγκη να γνωρίζουν την προέλευση των αγαθών που φτάνουν στο πιάτο τους. Να μάθουν πώς δημιουργήθηκαν αυτά που τρώνε και για την διατροφική τους αξία. Ο ήρωας του βιβλίου ?ένα παιδί της πόλης κι αυτό- αναλαμβάνει να ?.διαφωτίσει τα παιδιά?Η βόλτα με τη μαμά του στη λαϊκή αγορά βοήθησε σε αυτόν το σκοπό!

Φτιάχνουμε ένα διαφορετικό ψωμί

BREADΦτιάχνουμε  ένα διαφορετικό ψωμί!!!

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2015 επισκέφθηκε το σχολείο μας η κ. Κακάνη Ευτυχία, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Ψωμί η ευλογημένη τροφή» που υλοποιείται από το Β2 τμήμα με την εκπαιδευτικό Μαστρογιάννη Αικατερίνη Η επίσκεψη εντάσσεται  στις δράσεις του θεσμού του «κοινωνικού σχολείου». Στη δράση συμμετείχαν και τα Β1, Β3 τμήματα με τις εκπαιδευτικούς Σαββίδου Γεσθημανή και Μπαρμπαρούση Μαρία.
Η κ. Ευτυχία έδειξε στα παιδιά της Δευτέρας τάξης πώς και γιατί φτιάχνουμε πρόσφορο, εξηγώντας στα παιδιά ότι  το πρόσφορο είναι ένα δώρο από εμάς για το Θεό.
Στην συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν με πολλή  προσοχή και ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη διαδικασία παρασκευής του Άρτου. Ο άρτος γίνεται πανεύκολα και είναι πεντανόστιμος.
Ο Άρτος που παρασκευάστηκε, πήγε  από τους μαθητές μας στην εκκλησία  την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Στο τέλος της Λειτουργίας ο άρτος μοιράστηκε στους μαθητές σαν αντίδωρο.

Υγιεινό πρωινό στο σχολείο μας

BREAKFASTΣτα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας «Τρώω υγιεινά, έχω ζωντάνια και χαρά», οι μαθητές και μαθήτριες του Β2 τμήματος του σχολείου μας, οργάνωσαν υγιεινό πρωινό στο σχολείο.
Αφού προηγήθηκε σχετικό ερωτηματολόγιο, συζήτηση για τις απαντήσεις των παιδιών, προέκυψαν συμπεράσματα για το πώς διατρέφονται το πρωί οι μαθητές.
Συζητήθηκε η διατροφική αξία του πρωινού γεύματος, εκφράστηκαν απορίες, βγήκαν συμπεράσματα. Έτσι προτάθηκαν κάποια υγιεινά πρωινά. Τα οποία δοκιμάστηκαν στην πράξη από τους μαθητές στην αίθουσα του ολοήμερου σχολείου. Η αίθουσα γέμισε από μαρμελάδες, γάλα, δημητριακά, βούτυρο, μέλι, ταχίνι, φρούτα! Όλα ήταν γευστικά και δυναμωτικά! Αφού τα παιδιά έφαγαν το πρωινό τους, επέστρεψαν στα μαθήματά τους με περισσότερη όρεξη και δύναμη!

Έναρξη του Προγράμματος Αξιολόγησης ΕΥΖΗΝ

 «Έναρξη του Προγράμματος Αξιολόγησης  ΕΥΖΗΝ»

 Το Πρόγραμμα της Αeyzinξιολόγησης της Σωματικής Διάπλασης, των Διατροφικών Συνηθειών και της Σωματικής Δραστηριότητας των Μαθητών, το οποίο γίνεται στο πλαίσιο του ΕΥΖΗΝ (Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων) θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας από 15/12/2014 έως 15/05/2015. (189790/Δ5 /2411-2014/ΥΠΑΙΘ)
Εκτός από τη διαχρονική αξιολόγηση των παραμέτρων υγείας των μαθητών, το ΕΥΖΗΝ μέσα από παράλληλες δράσεις, παρέχει διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση και εκπαίδευση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, έχοντας ως κύριο στόχο την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών.
Η διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιείται στα σχολεία χωρίς την εμπλοκή τρίτων, διασφαλίζοντας το απόρρητο και την ανωνυμία για κάθε μαθητή που συμμετέχει στο πρόγραμμα, όπως ορίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Με την ευκαιρία έναρξης του προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. για το σχολικό έτος 2014-2015 θα θέλαμε να διευκρινίσουμε και πάλι τα εξής:

  • Το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. στοχεύει στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.
  • Μια από τις δράσεις του Ε.Υ.ΖΗ.Ν. είναι η διαχρονική καταγραφή των σωματομετρικών χαρακτηριστικών, της σωματικής δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης όλων των μαθητών των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας. Ο χαρακτήρας του προγράμματος θα επιτρέψει την έγκαιρη πρόληψη υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν θα ήταν εφικτή λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων περιορισμών.
  • Η διαδικασία των αξιολογήσεων και η δημιουργία των Ατομικών Αναφορών γίνεται αυτόματα στην Διαδικτυακή Πλατφόρμα (Διαθέσιμη στο http://eyzin.minedu.gov.gr). Επίσης, η διαδικασία σε όλα τα στάδια διασφαλίζει πλήρως τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών.
  • Η περιήγηση στον ιστότοπο του προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν (http://eyzin.minedu.gov.gr) προσφέρει πολύτιμο υλικό για τους εκπαιδευτικούς καθώς και πλήθος χρήσιμων πληροφοριών για μαθητές και γονείς. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΠΕ11 έχουν ενημερωθεί εκτενώς σε σχετική ημερίδα και είναι σε θέση να παράσχουν όλη τη σχετική ενημέρωση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Υπεύθυνη Δήλωση Γονέα: ΕΥΖΗΝ ΑΘΜΙΑ 2014-15