Γαλλοφωνία 2015.

Στα πλαίσια της εβδομάδας της γαλλοφωνίας τα παιδιά της E? και ΣΤ? τάξης του 5ου δημοτικού σχολείου Βέροιας έκαναν κάποιες εργασίες σχετικές.

H E? τάξη ασχολήθηκε με ένα κολλάζ. Σχεδίασαν το χάρτη της Γαλλίας και αφού συγκέντρωσαν φωτογραφίες μνημείων, προϊόντων γαλλικών   και ότι έχει να κάνει με τη χώρα αυτή, δημιούργησαν έναν χάρτη γεμάτο με χρώματα.

Τα παιδιά της ΣΤ? τάξηAffiche 20 mars 2012 Bis4.cdrς έκαναν μια εργασία για τη γαλλοφωνία. Τι είναι γαλλοφωνία, πότε γιορτάζεται, σε ποιες χώρες μιλούν γαλλικά, σε πόσες ηπείρους.

Γαλλοφωνία

O Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (γαλλικά: Organisation internationale de la Francophonie) είναι ένας διεθνής οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι. Γενικός Γραμματέας είναι από το 2002 ο Σενεγαλέζος Αμπντού Ντιουφ. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου του 1970. Το σύνθημα του οργανισμού είναι ?galit?, compl?mentarit?, solidarit? (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη). Τα κοινά στοιχεία της Γαλλοφωνίας είναι η γαλλική γλώσσα και οι αξίες που αντιπροσωπεύει όπως είναι η πολιτιστική ποικιλομορφία, η πολυγλωσσία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας, δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνής πολιτικής, και της πολυμερούς συνεργασίας και συντελεί στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαρκούς ανάπτυξης. Αποτελείται από διάφορους λαούς οι οποίοι πέρα από τις διαφορές τους, τρέφουν μια κοινή πολιτική και πολιτιστική φιλοδοξία: να δημιουργήσουν αληθινά κράτη δικαίου και να προάγουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία. H οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Γαλλοφωνίας έχει αντίστοιχη σημασία, όπως επισημαίνει ο κ. Αμπντού Nτιουφ , με την πολιτική αλληλεγγύη. Mεταξύ των 40 φτωχότερων χωρών του κόσμου, οι μισές είναι γαλλόφωνες.

Τι είναι η Γαλλοφωνία.g02

Στη γενικότερη σημασία της, η Γαλλοφωνία περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και των αξιών που προβάλλει. Με τη θεσμική έννοια, η Γαλλοφωνία προσδιορίζει τη διεθνή οργάνωση Γαλλοφωνίας, που περιλαμβάνει 70 κράτη και κυβερνήσεις που επέλεξαν να προσχωρήσουν στην καταστατική της Χάρτα.

Η Γαλλοφωνία στην Ελλάδα.gal02

Η απόφαση της Ελλάδος για την ένταξή της στη Γαλλοφωνία υπαγορεύθηκε από την εκτίμηση της δυνατότητας πρόσβασης σε ένα σημαντικό forum με κοινή γλώσσα τα γαλλικά και έναν χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης, του οποίου βασικά στοιχεία και στόχοι είναι η προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η υποστήριξη της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας. Ακόμα και η επιβίωση των εθνικών πολιτισμών στηρίζεται εν πολλοίς στη διαφύλαξη αυτών των αρχών. Η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Γαλλοφωνίας, κατά τη διάρκεια της 11ης Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι, στις 28-29 Νοεμβρίου 2006.

Τα Γαλλικά, μία από τις κύριες γλώσσες επικοινωνίας του πλανήτη. Παρόλο που η γαλλική χρησιμοποιείται λιγότερο από τα κινεζικά ή τα ινδικά, αποτελεί, μαζί με την αγγλική γλώσσα, τη μόνη γλώσσα παρούσα σε όλες τις ηπείρους.

Πέρα από τα αριθμητικά δεδομένα, έρευνες που διεξήχθησαν σε πολλές χώρες αποδεικνύουν ότι η γαλλική διατηρεί τη θετική εικόνα μιας γλώσσας χρήσιμης, απαραίτητης σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς αλλά επίσης μιας γλώσσας αδιάρρηκτα συνδεδεμένης με αξίες, πολιτισμικά και κοινωνικά προγράμματα καθολικής εμβέλειας.

Κ.Τ. ΣΤ’ τάξη

Γαλλοφωνία

20/3/15

Σουμελίδου Ελευθερία, Μπέκιου Ελένη, Γιώργος Δάμτσιος, Κώστας Αλεξιάδης

Καθιέρωση του όρου

Ο όρος «γαλλόφωνη κοινότητα» καθιερώθηκε από το Γάλλο γεωγράφο Οηθδίιτίθ ΚβεΙυδ, το 1880 και αναφέρεται στην κοινότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα γαλλικά. Ο όρος (ψαηεορΗοηίε» επίσης χρησιμοποιείται διεθνώς για να υποδηλώσει τους ανθρώπους των οποίων η μητρική ή η δεύτερη γλώσσα είναι τα γαλλικά.

Η γαλλική γλώσσα είναι η τρίτη από τις Ρομανικές γλώσσες από άποψη αριθμού ομιλητών ως μητρική γλώσσα, μετά την ισπανική γλώσσα και την πορτογαλική γλώσσα αλλά η μόνη με δυναμική παρουσία και στις πέντε ηπείρους και η μόνη με 600 περίπου εκατομμύρια ομιλητές ως μητρική, πρώτη ή δεύτερη γλώσσα .Το 2006 ήταν η 4η ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο με 520 εκατομμύρια ομιλητές. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από την καθημερινή φρενήρη πληθυσμιακή αύξηση των αφρικανικών χωρών. Το 1999 τα Γαλλικά ήταν η 11η πλέον ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο.

Στην Ευρώπη ομιλείται από 72 εκατομμύρια γαλλόφωνους ως μητρική γλώσσα. Εκτός Ευρώπης ομιλείται από 10 εκατομμύρια στον Καναδά, 8 στην Αϊτή μαζί με τη γαλλική κρεόλ και από 160 έως 500 εκατομμύρια ομιλητές που τη χρησιμοποιούν ως δεύτερη γλώσσα αλλά και πρώτη όπως μεταξύ άλλων στο Βελγικό Κογκό, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Καμερούν. Είναι επίσημη γλώσσα σε διάφορες κοινότητες και οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (στον ΟΗΕ είναι επίσημη γλώσσα μαζί με την Αγγλική, την Ισπανική, την Ρωσική, την Κινεζική και την Αραβική) και η μόνη επίσημη γλώσσα για την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση).

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τα Γαλλικά (και τα Αγγλικά) θεωρούντο διεθνής γλώσσα, ιδιαίτερα σε πεδία όπως η διπλωματία, Ιίη§υ3 ΤΓΘΠΟΘ στο εμπόριο, στη ναυτιλία και στις μεταφορές. Σήμερα παραμένουν μαζί με τα αγγλικά και τα ισπανικά ως ισχυρή γλώσσα στη διπλωματία.

Η Ελλάδα ανήκει στην Παγκόσμια Οργάνωση Γαλλοφωνίας (ΟΙΡ). 57 χώρες κράτη και επαρχίες . έχουν τη γαλλική ως επίσημη γλώσσα και εκεί η γαλλική μειονότητα είναι πολύ ισχυρή . Τα Γαλλικά είναι μία από τις δύο γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και δεύτερη ξένη γλώσσα διδασκαλίας στα σχολεία όλης της Ευρώπης μετά τα αγγλικά.

g04Γεωγραφική διασπορά – Γνώση της Γαλλικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Γαλλία

Η Γαλλία με τα 65,5 εκατομμύρια κατοίκους της, όσο παράξενο και να φαίνεται, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό γαλλόφωνη χώρα στον κόσμο. Την πρωτιά στη λίστα κατέχει η Λαοκρατική Δημοκρατία του Κοννκό με πάνω από 78 εκατομμύρια κατοίκους.121.

Βέλνιο

Αποτελεί τη μητρική γλώσσα του 45% των Βέλγων. Η γαλλόφωνη περιοχή είναι η Βαλλονία. Το άλλο 54% μιλά ολλανδικά (γνωστά και σαν φλαμανδικά) και το 0,50% περίπου νερμανικά.

Ελβετία

Τα Γαλλικά είναι μία από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας, μαζί με τα Γερμανικά, τα Ιταλικά και τα Ρομανσικά. Αποτελεί τη μητρική γλώσσα του 20% των Ελβετών.

Ιταλία

Κυρίως στην κοιλάδα της Αόστα.

Μενάλη Βρετανία

Επίσημη γλώσσα μαζί με τα αννλικά στο νησί Τζέρσεϊ και στο Γκέρνσεϊ με συνολικό πληθυσμό 158.000 κατοίκους.

Λουξεμβούρνο

Στο ΛουΕεμβούρνο το 90% των κατοίκων μιλά γαλλικά σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο και όλοι λου£εμβουρνιανά. Επίσης το 85% μιλά νερμανικά.

Μονακό και Ανδόρρα

Το πρινκιπάτο του Μονακό έχει επίσημη γλώσσα τα γαλλικά11^, ενώ στην Ανδόρρα μιλούν κυρίως καταλανικά και ισπανικά1151 αλλά και στο Βατικανό.

Αμερική

Εκτός από τα μεγάλα νησιά της Καραϊβικής, ομιλούνται και στη Γαλλική Γουιάνα (υπερπόντια κτήση) και στην Αϊτή όπου εκτός από τα γαλλικά ομιλείται και μια γαλλική διάλεκτος (κρεόλ). Επίσης ομιλούνται στην Ανία Λουκία και στη Δομινίκα.

Καναδάς

Στο Κεμπέκ που αποτελεί την γαλλόφωνη επαρχία του Καναδά και το 25% περίπου του πληθυσμού της χώρας (9 εκατομμύρια γαλλόφωνοι). Αλλά και ανάμεσα στα σύνορα των Η.Π.Α και του Καναδά.11^ Επίσης ομιλείται στα βόρεια και στα ανατολικά του Νέου Μπρόνσνουικ, στη Μανιτόμπα καθώς και στα νοτιοανατολικά του Οντάριο.

Ηνωμένες Πολιτείες

Από τα 12 εκατομμύρια άτομα γαλλικής καταγωγής, 1,6 εκατομμύρια μιλούν γαλλικά στο οικογενειακό τους περιβάλλον. (Λουιζιάνα, Ν ιού Χάμσαϊρ, Μέιν, Βερμόντ. Στις παραπάνω πολιτείες τα γαλλικά είναι δεύτερη γλώσσα, όχι όμως στη Νέα Υόρκη). Η γαλλόφωνη κοινότητα είναι στο σύνολο των Η.Π.Α τρίτη μετά την αγγλόφωνη και την ισπανόφωνη και ακολουθούν οι Κινέζοι.

Βραζιλία

Υποχρεωτική γλώσσα στα σχολεία στην επαρχία Αμαπά λόγω της εγγύτητας της με την Γαλλική Γουιάνα.

g07Αφρικη – Γαλλόφωνη Αφρική

Στην Αφρική, τα γαλλικά ομιλούνται στις εξής χώρες: Λαϊκή Δημοκρατία του Κοννκό, Δημοκρατία του Κοννκό, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Καμερούν 67%, Μπουρκίνα Φάσο, Γουινέα, Γουινέα Μπισσάου (μετά τα πορτοναλικά), Ισημερινή Γουινέα, Μαυρίκιο, Κομόρες, Σεϋχέλλες, Μπενίν, Νίνηρας, Μάλι, Τσαντ, Τόνκο

Σενεγάλ Ακτή Ελεφαντοστού

(τείνει να γίνει μητρική γλώσσα), Τςϊμπουτί, Μπουρούντι, Μαδανασκάρη, Γκαμπόν (τείνει να γίνει μητρική γλώσσα), Μαρόκο 41,5%, Αλνερία 57%, Τυνησία 64%, Δυτική Σαχάρα ^ και λιγότερο στην Αίνυπτο   Στη Νότια Αφρική όπου το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης της προέρχεται από το Βιετνάμ, την Καμπότζη και την Σενεγάλη.

Γαλλικές Υπερπόντιες Κτίσεις[

Η γαλλική ομυλείται σε πολλά νησιά που υπάγονται διοικητικά στη Γαλλία, όπως: Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Ρεύνιόν, Μανιότ, Νέα Καληδονία, Γαλλική Πολυνησία, Άνιος Μαρτίνος, Άνιος Βαρθολομαίος, Κερνκελέν, Κροζέ Νήσοι,’ΕνδοΕοι Νήσοι, Χουάν ντε Νόβα Νήσος, Σαιν Πιερ και Μικελόν ή αλλιώς Νήσοι Ανίου Πέτρου και Μιχαήλ, Ουάλις και Φουτούνα.

Νοτιοανατολική Ασία

Η γλώσσα κατέχει δυναμική παρουσία στα σχολεία του Βιετνάμ, στο Λάος, στην Καμπότζη   ενώ οι γλώσσες τους έχουν πλήθος γαλλικών λέξεων.

Λίβανος

Τα γαλλικά αποτελούν προνομιακή γλώσσα εκπαίδευσης στον Λίβανο.

Ινδία

Ομιλούνται στην επαρχία του Ποντισέρι ^ και στο Μαυρίκιο, όπως και στα νησιά Ευρώπα, Τρομελίν, στα Διασκορπισμένα νησιά στον Ινδικό Ωκεανό και στις Κομόρες.

Ωκεανία

Στο Βανουάτου και σε άλλες υπερπόντιες κτήσεις.

Ανταρκτική

Γαλλικά νότια και ανταρκτικά εδάφη, Νήσος Άνιος Παύλος, Νήσος Άμστερνταμ, Αδελία

g06

Το κολάζ των παιδιών της Ε’ τάξης :